Сергеєв підтвердив у суді наявність підпису Януковича під заявою до Путіна

Читать на русском
За словами Сергеєва, під зверненням до Путіна про введення військ до України стояв підпис екс-президента Віктора Януковича.

Під заявою-зверненням до президента РФ Володимира Путіна про введення військ до України стояв підпис колишнього українського президента Віктора Януковича. Саме цим документом РФ намагалася в ООН виправдати свою інтервенцію.

Про це заявив колишній постійний представник України в ООН Юрій Сергеєв під час засідання Оболонського суду у справі про державну зраду Януковича, передає «Слово і Діло».

Відповідаючи на запитання адвоката Януковича про те, чи містив цей документ підпис, Сергеєв відповів: «Підпис там був».

Захист Януковича вимагає допитати європейських лідерівАдвокати екс-президента Віктора Януковича наполягають на допиті європейських лідерів, які разом із ним підписували угоду з опозицією під час подій Майдану в лютому 2014 року.

Адвокат запитав, чому тоді протокол допиту Сергеєва, який було проведено 5 січня 2017 року у Нью-Йорку у ході досудового слідства, містить його словам про те, що підпису там не було. Сергеєв пояснив, що спочатку не міг роздивитися, що саме було на аркуші, яким трусив представник РФ в ООН Віталій Чуркін.

«З того місця, де я перебував у залі засідань РБ ООН, я лише бачив, як Чуркін демонстрував присутнім аркуш паперу, але змісту тексту я з тієї відстані не бачив», - сказав Сергеєв.

Він заявив, що зміг ознайомитися із документом лише після засідання.

Говорячи про те, чи мало це звернення юридичну силу, Сергеєв пояснив, що Росія використала цей документ для виправдання свого вторгнення в Україну. Так, на підставі листа Януковича Путін звернувся до Ради Федерації, яка дала згоду на введення військ в Україну.

«Заява була використана (Росією – ред) для легітимних дій в рамках ООН», - сказав екс-посол.

«Те, що далі робила російська влада, це виправдання того, що вже відбулося. Це маніпуляції», - зазначив Сергеєв.

Раніше повідомлялося, що суд допитає екс-представника України в ООН: він був свідком, як Чуркін демонстрував листа Януковича до Путіна.

Суд продовжить слухання справи Януковича про держзраду 17 серпня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: