Вислання американських дипломатів з РФ: хто постраждає більше і чим відповість США?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Це досить серйозний, масштабний і недружній крок з боку РФ, який цілком лягає в площину тих дипломатичних рішень, що ухвалювалися за часів холодної війни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи рішення МЗС РФ про те, що країну повинні покинути 755 дипломатів США.

«У першу чергу, таке рішення – це проблема для самої РФ і російських громадян. Через санкції американські компанії і так згортають свою діяльність в Росії. Найбільш болючий удар від скорочення дипломатичних працівників буде для росіян. Слід враховувати, що немало росіян є співробітниками посольств і представництв, а не лише громадяни Америки. Внаслідок цього рішення збільшиться термін обробки документів, скоротяться освітні, культурні програми, ускладниться сам процес отримання віз», - пояснює Дяденко.

«Це рішення, образно кажучи, перебуває в ключі – «помстимося ворогам, навіть якщо зруйнуємо Воронеж», - додав він.

Як зауважив політолог, з огляду на історію, очевидно, що РФ ніколи не переймалася долею своїх громадян.

«РФ ніколи не хвилювало, що певні рішення можуть негативно вплинути, чи більше того – призвести до загибелі власних громадян, якщо стояло питання збройних конфліктів», - додав ескперт.

Росію як державу та її керівництво ніколи не обходила доля свого населення. Якраз рішення щодо висилання дипломатів РФ ухвалювала, виходячи з логіки «давайте помстимося США», а не керуючись логікою турботи про росіян.

«Насправді серед персоналу багато російських громадян. Багато працівників візових центрів, співробітники, що займаються культурними обмінами, економічною політикою, аналітикою – той середній клас, для якого це буде ударом», - підкреслив спеціаліст.

На його погляд, навряд чи США робитимуть якісь дії у відповідь.

«Скоріше за все, до закриття російських консульств у Сполучених Штатах не дійде. Можливо, США зроблять якісь жорсткі кроки в напрямку, скажімо, затримання працівників російської розвідки. Проте це буде не масово, а точково», - проаналізував Михайло Дяденко.

Президент США Дональд Трамп уже відреагував на рішення Кремля. Він заявив, що вдячний Путіну за скорочення американської дипмісії в Росії, оскільки це дозволить Білому дому заощадити кошти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: