Реєстрація SIM-карт і зв'язок «за паспортом»: навіщо це Україні

Читать на русском
Олександр Піддубниймедіаексперт

Безумовно, значно простіше, коли ти можеш в будь-якому підземному переході купити SIM-картку і почати дзвонити. Проте світ стоїть перед загрозою тероризму. Тому рішення Держспецзв’язку цілком обґрунтоване і доцільне.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів медіаконсультант Олександр Піддубний, оцінюючи інформацію про те, що в Україні можуть запровадити обов’язкову реєстрацію абонентів мобільного зв’язку.

«У Польщі ще у 2012 році можна було з легкістю купувати SIM-картку без паспорта, але вже за кілька років у Варшаві придбання SIM-карти стало можливим лише за паспортом. Були впроваджені зміни, спрямовані на безпеку людей. Звісно, у нас будуть противники такого рішення, але що робити з прикладами, коли люди вільно купляють по кілька SIM-карт, аби тероризувати інших, займатися шахрайством, залякувати чи шантажувати», - міркує Піддубний.

Експерт наголосив, що в даному випадку не варто створювати зайвий галас, тим паче, уточнив він, – держава й так має базу даних паспортів, а органи влади за потреби можуть отримати доступ до будь-якого телефону.

«З IMEI ситуація була нагальною ще раніше. Проблема з крадіжками телефонних, комп’ютерних пристроїв давня, а останнім часом лише ускладнилася. Поліція взагалі, здається, бездіяльна у їх пошуку. Тому доречним було б упровадження реєстрації IMEI, щоб у разі крадіжки відшукати пристрій навіть силами технічних служб, не звертаючись до поліції, а локалізувавши місце перебування речі», - вважає медіаконсультант.

Не варто себе обманювати. Ми живемо у світі, коли держава може контролювати своїх громадян. У даному випадку держава відкрито попередила – ми будемо вас контролювати.

«У 2009 році зі справи Лозінського було очевидно, що слідчі за потреби можуть отримати доступ до слідів мобільних телефонів, за ними відстежити хронологію подій та перебування людей», - нагадав він.

Спеціаліст наголосив, що у даному разі йдеться про становлення відкритих взаємин між державою і споживачем.

«Це й так було донині, просто в іншому форматі й про це не говорили відкрито. СБУ мала апаратуру і могла слухати телефони. За часів Януковича під час Євромайдану учасникам приходили смс-повідомлення з попередженням про кримінальну відповідальність і погрозами, аби люди полишали Майдан. Всі заходи контролю, впливу, відстеження давно існують», - проаналізував ситуацію Олександр Піддубний.

Нагадаємо, ведення бази унікальних ідентифікаторів IMEI-кодів було визнано необов'язковим і скасовано в Україні 2014 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: