Боротьба за український паспорт: чи стануть США на захист Саакашвілі

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

У цій ситуації, говорячи про США, слід мати на увазі в першу чергу Держдеп та його рекомендаційні заяви.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла засновниця компанії SIC Group Ukrainе, політтехнолог Катерина Одарченко, оцінюючи позицію США в ситуації з позбавленням Міхеіла Саакашвілі українського громадянства.

«Держдеп, безумовно, робить важливі заяви щодо певних українських кроків. Наприклад, з приводу енергетичної блокади була заява-застереження, що це буде небезпечно для подальшого економічного розвитку. Проте в нинішній ситуації говорити, що приїде Тіллерсон і сваритиме, що у Саакашвілі забрали громадянство, не варто. Це утопія», – наголосила Одарченко.

Експерт не виключила, що якісь роз’яснення та поради американське посольство чи Держдеп надати можуть, але ніхто нічого не нав’язуватиме.

Саакашвілі не чув нікого, крім себе, і в цьому його головна проблемаПолітичний експерт припустив, як надалі будуть розвиватися події довкола Саакашвілі та чи повернеться він в Україну.

«Можуть бути сформульовані якісь пояснення у вигляді того, що, наприклад, така процедура порушує права громадянина. Але пов’язувати ці аргументи з прямим впливом на президента Порошенка чи з тим, що ситуація з громадянством Саакашвілі може в корені змінити позицію США щодо України, не варто. Саакашвілі не має такого впливу у Вашингтоні, який би дозволив суттєво змінювати позицію Білого дому щодо України», – пояснила політтехнолог.

Фахівець зауважила, що в іншому разі Саакашвілі давно мав би підтримку іншого рівня й менеджмент, який йому могли б надати у вигляді консультаційної допомоги.

«Всього цього Саакашвілі немає, тому не варто перебільшувати. Тим більше їхня партія в Грузії не здобула електоральних ефектів, на які вони розраховували. В Грузії також є свої проблеми, як є й готовність президента Грузії співпрацювати з Порошенком. Тому можуть бути заяви щодо занепокоєності або планів Саакашвілі стати громадянином Америки, отримати статус біженця, але не більше», – проаналізувала Катерина Одарченко.

Нагадаємо, сам екс-губернатор Одеської області заявив, що США та Польща не визнали скасування його українського паспорта.

Як відомо, Саакашвілі відмовився від литовського громадянства й має намір судитися за повернення українського паспорта.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: