Закон про посилення покарання за жорстоке поводження з тваринами набув чинності

Читать на русском
Закон, що посилює відповідальність за жорстоке поводження з тваринами набрав чинності і передбачає покарання від штрафу в 3-5 тисяч гривень до позбавлення волі у випадках особливо жорстоких знущань в присутності дітей.

Закон, що посилює відповідальність за жорстоке поводження з тваринами набрав чинності й передбачає покарання від штрафу в 3-5 тисяч гривень до позбавлення волі у випадках особливо жорстоких знущань у присутності дітей.

Відповідний закон №2120-VIII опублікований в газеті Верховної Ради «Голос України», повідомляє «Слово і Дело».

Документ визначає, що жорстоке поводження – це знущання над тваринами, побої або інші насильницькі дії, які заподіяли тварині біль, страждання й не завдали тілесних ушкоджень, каліцтв або загибелі.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв, що в Києві буде побудований сучасний “Центр захисту тварин”Сказано 28 березня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також під це визначення підпадає залишення тварин напризволяще й порушення правил утримання тварин, що веде до штрафу від 3,4 до 5,1 тисячі гривень з конфіскацією вихованця в разі загрози його життю чи здоров'ю.

У разі жорстокого поводження з двома й більше тваринами або при повторному порушенні закону штраф збільшиться до суми в 5,1-8,5 тисяч гривень або адміністративного арешту терміном 15 діб із конфіскацією тварини за необхідності.

Окремий пункт передбачений для насильницьких дій щодо тварин, спрямованих на задоволення статевої пристрасті, – штраф 3,4-8,5 тисяч гривень із конфіскацією тварини в разі потреби.

Крім того, закон доповнює Кримінальний кодекс статтею «жорстоке поводження з тваринами».

«Жорстоке поводження з тваринами, що належать до хребетних, у тому числі бездомними тваринами, вчинене умисно й таким чином, що спричинило каліцтво або загибель тварин, а також цькування тварин одна на одну або інших тварин, здійснене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення дій, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій караються арештом терміном до шести місяців або обмеженням волі терміном до трьох років», – йдеться в документі.

Покарання посилюється в разі, якщо жорстоке поводження здійснювалося в присутності неповнолітніх: обмеження або позбавлення волі терміном 3-5 років, і в найбільш кричущих випадках жорстокого поводження закон передбачає для винуватця позбавлення волі терміном 5-8 років.

Нагадаємо, 17 травня в Київській міськадміністрації представили концепцію створення Центру захисту тварин.

У лютому безпритульних столичних котів визнали частиною екосистеми міста.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: