Спекотний серпень: як уберегтися за екстремально високих температур

Читать на русском

Коли стовпчик термометра за вікном перевищує позначку в 35 градусів, мимоволі починаєш сумувати за прохолодним дощовим липнем. Ідеально перечекати таку спеку на березі моря чи річки, запиваючи прохолодними коктейлями скибочки стиглих кавунів та динь… Але ті, хто нині не у відпустці, про таке можуть лише мріяти. І якщо вам, як і редакції «Слова і Діла», не вдається в ці гарячі дні поніжитись на пляжі, то варто принаймні мінімізувати стрес для організму. Для цього ми зібрали кілька простих порад (про які ви, можливо, і знали, але які не буде зайвим освіжити в пам’яті).

Отже, перш за все, необхідно знати, хто перебуває в зоні найбільшого ризику. Це діти до 3 років і літні люди від 55 років. Крім того, особливо остерігатися надмірного перегріву варто діабетикам, хворим на серцево-судинні недуги, бронхіти й гастрит.

Медики рекомендують усім у такі спекотні дні споживати не менше 2 літрів простої води, відмовившись на цей час від газованих, солодких та, Боже збав, алкогольних напоїв. У їжі краще віддати перевагу овочам і фруктам, а від жирної, смаженої, солодкої, гострої їжі та м’яса за можливості краще відмовитись.

Синоптики: екстремальна літня спека в Європі буде лише посилюватисяМетеорологи вважають, що екстремально високі температури, зафіксовані в червні в Західній Європі – це ознака глобальних кліматичних змін.

Збираючись на роботу, варто обрати просторий одяг світлих кольорів із натуральних тканин, вдень за можливості уникати перебування під прямим сонячним промінням або хоча би не нехтувати головним убором. Також краще не перенавантажувати свій організм надмірними фізичними навантаженнями.

Взагалі, несприятливим для перебування на відкритому сонці вважається період із 10 ранку до 5 вечора. А найбільш вбивчі з точки зору ультрафіолетового опромінення й температурних показників години – з 12 до 3 дня.

Всі ці рекомендації стосуються світлого часу доби, але коли температура за вікном не падає нижче 25 градусів навіть вночі, вдома також варто притримуватися кількох простих правил. А саме регулярно приймати контрастний душ і обов’язково провітрювати приміщення перед сном, а краще – взагалі залишати вікна на ніч відчиненими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: