Синоптики: екстремальна літня спека в Європі буде лише посилюватися

Читать на русском
Метеорологи вважають, що екстремально високі температури, зафіксовані в червні в Західній Європі – це ознака глобальних кліматичних змін.
Фото з відкритих джерел

У червні 2017 року країнах Західної Європи зафіксовані температурні рекорди, метеорологи ж попереджають, що спека буде ставати все сильнішою.

Про це йдеться в матеріалі «Чому червень у Європі став рекордно спекотним», опублікованому на порталі Realist.Online, пише «Слово і Діло».

У Португалії минулого місяця викликані спекою лісові пожежі забрали життя 64 людей, в Іспанії свої будинки змушені були покинути 1,5 тис. місцевих жителів, а в Лондоні 21 червня вночі температура піднялася до 34 градусів Цельсія. Історичний максимум температура в цей день показала в Нідерландах, а в Швейцарії цей день виявився найспекотнішим з 1864 року.

Згідно з дослідженнями, країни Західної Європи і надалі залишаться в зоні ризику у зв'язку з екстремальною літньою спекою. В першу чергу напоготові варто бути жителям Іспанії та Португалії. Що ж стосується Великобританії, Франції, Швейцарії та Нідерландів, то там інтенсивність і частота високих температур в найближчі роки зросте в 4 рази.

Іспанію охопили лісові пожежі: евакуйовано понад тисячу осібПонад тисячу людей були евакуйовані через лісові пожежі в районі іспанського муніципалітету могера (автономне співтовариство Андалусія).

«Ми змоделювали динаміку температур при сучасному кліматі й варіант, як могла би змінюватися погода без людського фактора. Порівняли – і виходячи з цього розрахували фактори ризику. Меседж очевидний», – розповідає професор Оксфордського університету Фрідеріке Отто.

Старший науковий співробітник Королівського метеорологічного інституту Нідерландів Геерт Ян ван Ольденборг підтверджує вплив діяльності людини на клімат в цьому регіоні, тому, на його думку, необхідно якомога швидше скорочувати викиди парникових газів.

«До 2050 року така екстремальна спека в Західній Європі може стати нормою, якщо вже зараз не вжити рішучих заходів», – упевнений Роберт Вотар, кліматолог Лабораторії досліджень клімату і природних наук.

Нагадаємо, лісова пожежа виникла і в зоні відчуження ЧАЕС. На сьогодні, за словами директора Держагентства управління зоною відчуження, вона локалізована й загрози підвищення радіаційного фону немає.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: