Понад 200 претендентів на держслужбу завалили іспит з української мови

Читать на русском
З понад 4 тисяч претендентів на посади держслужби, що складали іспит на вільне володіння українською мовою, не склали понад 200 осіб, тобто 5 відсотків.

З більш ніж 4 тисяч претендентів на посади державної служби, що складали іспит на вільне володіння українською мовою з 1 травня, не склали понад 200 осіб, тобто 5%.

Про це на брифінгу у вівторок, 1 серпня, заявив голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«З 1 травня близько 10 тисяч кандидатів на посади державної служби звернулося до атестаційних комісій, серед них понад 4 тисячі складали атестаційний іспит з української мови й близько 6 тисяч скористалися можливістю «обміняти» свою оцінку на посвідчення щодо вільного володіння державною мовою. За останньою інформацією, більш ніж 200 осіб цей іспит не склали», – сказав Ващенко.

За його словами, з 1 травня претенденти на посади державної служби, крім інших документів, мають подати атестат, що посвідчує вільне володіння українською мовою. Ващенко поінформував, що право створювати атестаційні комісії було делеговано профільним вищим навчальним закладам.

Міносвіти хоче зробити українську мову міжнародноюМіністр освіти Лілія Гриневич вважає, що українська мова має всі шанси отримати офіційний статус мови міжнародного спілкування.

Отримання атестату про вільне володіння українською мовою на підставі відмінних оцінок є безкоштовним, а за атестаційний іспит кандидати в держслужбовці мають платити. Вартість іспиту кожний ВНЗ розраховує самостійно відповідно до методології, вона коливається від 300 до понад 1 тис. грн, а в середньому в країні становить більш ніж 500 грн.

Нагадаємо, в травні Кабінетом міністрів України затверджений порядок платної атестації претендентів на вступ на державну службу в питанні володіння державною мовою.

Також із 2019 року однією з вимог призначення на державну службу буде базове знання англійської мови.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: