Претендентів на держслужбу зобов'яжуть проходити платну атестацію з української мови

Читать на русском
Для проведення атестації при вузах створюються атестаційні комісії у складі трьох членів і голови.

Кабінетом міністрів України затверджено порядок платної атестації претендентів до вступу на державну службу, у питанні володіння державною мовою.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на постанову Кабміну №301 від 26 квітня.

Кабмін встановив, що платні послуги з проведення атестації та видачі за її результатами посвідчення про вільне володіння державною мовою можуть видаватися вищими навчальними закладами, які здійснюють підготовку в галузі знань «Публічне управління та адміністрування».

Для проведення атестації при вузах створюються атестаційні комісії у складі трьох членів і голови, які мають вищу освіту за спеціальністю «Філологія», а один з членів комісії повинен мати ступінь не нижче доктора філософії.

Сама атестація складається з письмової (тест та переказ тексту, який стосується публічного управління) частини тривалістю 60 хвилин і усній (ділова розмова за заданим сценарієм і повідомлення-презентація на певну тему) тривалістю до 45 хвилин.

Вільне володіння державною мовою без фактичної здачі письмової та усної частини атестації можна безкоштовно підтвердити шкільним атестатом з оцінкою «5» (або «10», якщо отримано атестат після 2000 року) за вивчення української мови, дипломом про вищу освіту з оцінкою «відмінно» за українську мову або за спеціальністю філологія.

Посвідчення про володіння державною мовою діє безстроково.

Раніше керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський видав розпорядження, яким зобов'язав усіх чиновників ВГА використати українську мову при виконанні своїх посадових обов'язків.

У свою чергу, міністр юстиції Павло Петренко заявив, що до 2019 року однією з вимог при призначенні на держслужбу базове знання англійської мови.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: