Нацрада оштрафувала дві радіостанції за недотримання мовних квот

Читать на русском
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала дві радіостанції, в ефірі яких зафіксувала порушення вимог закону про частку пісень державною мовою.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала дві радіостанції, в ефірі яких було зафіксовано порушення вимог закону про частку пісень державною мовою.

Про це повідомляє прес-служба Нацради, передаеє «Слово і Діло».

Мовні квоти в ефірі: українські вимоги і європейський досвід«Слово і Діло» дослідило, які квоти на медіапродукт національною мовою діють у країнах ЄС і які норми для телебачення й радіо передбачені в Україні.

Зазначається, що «Громадське радіо» (Київ) 2 квітня, в день перевірки, у встановлений законом проміжок часу з 15 до 22 години не дало в ефір пісень державною мовою за мінімальної квоти в 25 відсотків.

«Компанія має сплатити штраф 5% від загального розміру ліцензійного збору, що становить 1751,36 гривні», – повідомив регулятор.

Крім того, станція «Буковинська хвиля» з Чернівців 2 червня в такий самий проміжок часу дала 24,7% пісень українською.

Станція недобрала 0,3% до квоти й має заплатити 4420,5 гривні відповідно до розміру свого ліцензійного збору.

Члени Національної ради наголосили, що до виконання відповідних законодавчих норм є пильна увага суспільства, й регуляторний орган чітко дотримуватиметься прописаних вимог. Тому навіть за таке незначне відхилення радіостанції муситимуть сплачувати штрафи. Обидва мовника визнали свої помилки й запевнили, що надалі таких прикрих випадків у них в ефірі не буде.

Нагадаємо, 8 листопада 2016 року набув чинності закон про квоти для українських пісень в радіоефірі. Згідно із законом, мовлення кожної телерадіоорганізації має складатися з національного аудіовізуального продукту не менш ніж на 50%.

Раніше політичний аналітик розповів «Слову і Ділу» щодо запровадження мовних квот на телебаченні та припустив, у чому може бути прихована небезпека таких рішень.

Нагадаємо, що раніше українське радіо почало мовлення на території ОРДЛО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: