Спецконфіскація в законі: у чому небезпека та що гальмує процес

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Поки не буде справедливого суду, в спецконфіскації немає сенсу, інакше постійно будуть претензії, що рішення неправосудне чи має політичні мотиви. Спецконфіскація якраз опирається на нормальну судову систему.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи позицію Мінюсту щодо того, що Україні потрібен закон про спецконфіскацію.

«В Україні ніхто не вірить судам. Також ситуацію ускладнює велика кількість останніх гучних справ та обвинувачення на адресу правоохоронних органів. Доки є підстави говорити про політичні мотиви, доки не буде проведена судова реформа, доти всі опиратимуться ухваленню закону про спецконфіскацію», – зазначив політолог.

На його переконання, без належної системи всі побоюються, що в ході спецконфіскації судові рішення призведуть фактично до рейдерства, а процес відбуватиметься під політичним впливом.

Спецконфіскація в цифрах і фактах«Слово і Діло» проаналізувало, на що потенційно могли б піти кошти, передбачені в Бюджеті як доходи від конфіскації майна чиновників режиму Віктора Януковича.

«Спецконфіскація – це чудовий інструмент для боротьби з політичними опонентами», – наголосив він.

Крім того, додав він, слід зважати на позицію Заходу, який також нарікає на судову систему та корупцію в Україні.

«Так, закони не ідеальні, але набагато важливіше, щоб працювали суди. Правосуддя немає за будь-якими законами, тому що немає належної системи. Тому відбувається затягування процесу, а противники спецконфіскації дійсно мають чим підкріпити свою позицію. Поки існують вищеназвані фактори, існуватиме й аргумент, що спецконфісація недоречна», – резюмував Володимир Воля.

На що могли б піти кошти, конфісковані в політиків, пов’язаних із Віктором Януковичем, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Спецконфіскація в цифрах і фактах».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: