У Росії підтвердили арешт журналіста Асєєва в «ДНР», він у поганому стані

Читать на русском
У Спілці журналістів РФ підтвердили, що зниклий на початку червня в Донецьку український журналіст Станіслав Асєєв утримується бойовиками так званої ДНР.

У Спілці журналістів РФ підтвердили, що зниклий на початку червня в Донецьку український журналіст Станіслав Асєєв утримується «правоохоронними органами» так званої «ДНР».

Про це розповіли в прес-службі Національної спілки журналістів України, повідомляє «Слово і Діло».

«Журналіст Станіслав Асєєв арештований, проти нього порушена карна справа, яка контролюється «генеральною прокуратурою ДНР». Про це йдеться в листі секретаря Спілки журналістів Росії Тимура Шафіра до голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка», – зазначається в заяві.

За даними НСЖУ, таку інформацію до Москви направило «міністерство закордонних справ ДНР», при цьому Асєєва звинувачують у злочинах за «кримінальним кодексом ДНР» і слідство контролюється «генпрокуратурою ДНР».

«Після завершення останньої зустрічі під егідою ОБСЄ (19-20 червня), на якій була ухвалена спільна заява щодо долі журналіста Асєєва С. В., ми використали всі можливості, які в нас є, для з’ясування ситуації щодо місця його перебування», – розповів секретар Спілки журналістів РФ Шафір.

Водночас екс-депутат Верховної Ради Єгор Фірсов на своїй сторінці в Facebook заявив, що у Асєєва з'явилися серйозні проблеми зі здоров'ям, й припустив, що його катували.

«Він дуже схуд. Імовірно, він зазнав тортур, і саме тому про його арешт повідомили лише через місяць», – написав він.

За словами Фірсова, здоров'я Асєєва ніколи не було занадто міцним через хронічний бронхіт, який іноді переходив у запалення легенів, і він потребує медикаментів, які представники «МГБ ДНР» відмовляються йому передати.

«Наскільки мені відомо, у Стаса немає необхідних медикаментів, а представники «МГБ ДНР» відмовляються йому їх передати. Також до Стаса, як і раніше, не мають доступу представники міжнародних організацій, які могли б отримати точне уявлення про його стан здоров'я», – підкреслив Фірсов.

Нагадаємо, 19 липня представник України в ТКГ Ірина Геращенко розповіла, що в ОРДЛО все ще не підтвердили затримання Асєєва.

15 липня в Human Rights Watch та Amnesty International висунули до бойовиків вимогу звільнити захопленого й незаконно утримуваного українського журналіста.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: