Геращенко: в «ДНР» і «ЛНР» підтвердили дані про утримуваних українських заручників

Читать на русском
Заступник голови Верховної Ради розповіла про підсумки переговорів гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи в Мінську.
Ірина ГеращенкоФото з відкритих джерел

У середу на зустрічі тристоронньої контактної групи в Мінську представники самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» підтвердили дані про частину примусово утримуваних на окупованій території українців.

Зокрема, як написала на своїй сторінці в Facebook народний депутат Ірина Геращенко, в ОРДО точно перебувають 56 полонених, серед них – військові ЗСУ, яких утримують у Макіївській колонії, передає «Слово і Діло».

Утримання ще 14 людей підтвердили в «ЛНР». При цьому інформація щодо ще 6 громадян України, які, за даними Геращенко, абсолютно точно перебувають на непідконтрольній уряду території Донбасу, там лише обіцяють перевірити.

В ОРДЛО українських заручників називають «військовими злочинцями» – ГеращенкоУ ОРДЛО 39 українських полонених назвали «військовими злочинцями» й заявили, що не мають наміру їх звільняти.

«Про цьому ОРДЛО заявили, що перевіряють інформацію про утримання ще 6 українців – в тому числі і журналіста Станіслава Асєєва, і українки (вона має вади слуху) Людмили Сурженко, що кілька днів тому зникла на КПВВ Станиця Луганська. Представники бойовиків знову цинічно розігрують спектакль щодо Стаса Асєєва, незаконне утримання якого вже місяць «не можуть» офіційно підтвердити», – констатувала політик.

З приводу журналіста Асєєва Геращенко вимагає жорсткішої реакції з боку ОБСЄ, адже поки що, попри позицію українських переговорників і звернення комітету ВР України з питань свободи слова, ті лише продовжують «висловлювати занепокоєння».

Ще по одній людині, яка кілька місяців поспіль фігурувала у списках полонених, є позитивні, хоча й неперевірені дані. Український суддя Рудов, якого затримали на КПВВ, коли він їхав на похорони матері до «ЛНР» і якого там незаконно утримували, за словами представників невизнаної республіки, був випущений на волю.

«Найбільш проблемними залишаються питання, що ОРДЛО вимагає звільнення 63 злочинців, які не мають жодного стосунку до конфлікту на Донбасі, ОРДЛО в ультимативному тоні вимагають звільнення цих кримінальних злочинців. Українські представники В. Лутковська і Ж. Кочанов, які були наділені усіма відповідними повноваженням і директивами, натомість ще раз гостро поставили питання узгодження конкретної дати звільнення всіх українців», – додала Геращенко, анонсувавши наступні перемовини в режимі відеозв’язку 31 липня.

Нагадаємо, за даними Amnesty International, зниклий у Донецьку журналіст Станіслав Асєєв перебуває в руках бойовиків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: