«Беркутівці» не з'являються на суди у справах Євромайдану – адвокат

Читать на русском
Екс-працівники харківського спецпідрозділу Беркут, обвинувачені у справі про вбивства й побиття в Кріпосному провулку під час Євромайдану, не з'явилися на засідання суду 26 липня.

Харківські «беркутівці», обвинувачені у справі про вбивства й побиття в Кріпосному провулку під час Євромайдану, не з'явилися на засідання суду в середу.

Про це повідомила в Facebook адвокат активістів Євромайдану Євгенія Закревська, передає «Слово і Діло».

У Нацполіції відповіли, чому екс-«беркутівці», справи щодо яких передані до суду, продовжують службуУ Нацполіції зазначили, що українське законодавство передбачає презумпцію невинності: людина вважається невинною і не може нести кримінальне покарання, поки його вина не буде визнана судом.

«Сьогодні на засіданні у справі харківських беркутівців (Гончаренко, Бєлов, Ріяко, Костюк щодо епізоду вбивства й побиття в Кріпосному 18.02.2014, а також про напад на журналістів «Громадського» в Пісочині в січні 2015 року) не з'явилися обвинувачені. Ніхто», – заявила вона.

«Те, що Гончаренко та Костюк втекли ще в квітні 2017 року, відомо давно. Але Бєлов і Ріяко також не з'явилися вже вдруге. На минулому засіданні судді винесли постанову про їх примусовий привід. Але зробити привід не змогли. Їх немає за місцем проживання», – додала Закревська.

Адвокат повідомила, що засідання в справі перенесли на 19 вересня.

«До того ж судді не стали розглядати клопотання про зміну запобіжного заходу й дозволу на затримання Гончаренка й Костюка, які вже 2,5 місяці як перетнули кордон з РФ, через відсутність на засіданні Бєлова та Ріяко... Дивна позиція», – зазначила вона.

Закревська повідомила, що в четвер у Дніпровському суді на вул. Сергієнка о 14:00 почнеться засідання в іншій справі щодо харківських «беркутів» – щодо тортур на колонаді стадіону «Динамо» 19 січня.

«Там схожа ситуація – двоє обвинувачуваних Мастега та Войлоков втекли. Хандрикін – не з'являється», – написала вона.

Розгоном акції протесту в Москві керував екс-командир Беркута – ЗМІРозгоном мітингу в Москві 12 червня керував екс-командир полку Беркуту часів Революції Гідності Сергій Кусюк.

«Там схожа ситуація - двоє обвинувачених Мастега, Войлоков зникли. Хандрікін - не є», - написала вона.

Як відомо, правоохоронні органи РФ відмовили Україні в екстрадиції 21 колишнього співробітника «Беркута», які підозрюються в розстрілі 48 активістів Євромайдану. Всім цим особам Росія надала громадянство або так званий притулок.

Раніше повідомлялося, що в Києві затримали колишнього «беркутівця», підозрюваного в нападі на «Автомайдан».

Нагадаємо, що раніше Генпрокуратура звернулася до РФ з вимогою екстрадувати екс-начальника київського «Беркута».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: