Експерименти з накопичувальною системою та проблемний ПФ: що змінить пенсійна реформа

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Мінсоцполітики ще не на шляху реформи, але це кроки в правильному напрямку. Це не реформа, а модернізація наявної системи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи ухвалені в першому читанні пенсійні зміни.

«Ми рухаємося в правильному напрямку, тому що в нас 10 мільйонів працюючих, які платять соціальні внески, коли мав би бути 21 мільйон. Близько 12 мільйонів пенсіонерів, а мало би бути 8 мільйонів відповідно до економічних стандартів. Тобто серед 12 мільйонів ховаються ті 4 мільйони, які мали б працювати. Це судді, військові, прокурори та інші спецгрупи», – констатував Савченко.

На його думку, збільшення пенсійного стажу – це правильний крок, але не зовсім правильно, що воно не пов’язане зі зменшенням податкового тиску.

«Якби ми мали ще менший податковий тиск, то ситуація була б кращою», – додав він.

При цьому, уточнив експерт, незрозуміло, чому про накопичувальну систему постійно говорять, але водночас відкладають.

«Накопичувальний рівень почнуть впроваджувати в 2021 році, але так вона ніколи не запрацює, тому що бідні люди не можуть нічого накопичувати. Бідний клас має жити із солідарної системи. Лише багаті та середній клас можуть накопичувати собі на пенсію. Тому починати впроваджувати систему потрібно з багатих», – пояснив спеціаліст.

Проект пенсійної реформи: нововведення в нарахуванні трудового стажу«Слово і Діло» показало, як, відповідно до проекту пенсійної реформи, буде відбуватися нарахування пенсійного стажу українців.

За словами економіста, законопроект, ухвалений у першому читанні, нейтральний до проблеми дефіциту ПФ.

«За рахунок того, що потрібно працювати трохи більше, це позитивно вплине на зменшення дефіциту. Проте радикально позбутися дефіциту Пенсійного фонду можна за рахунок зменшення податків. Коли пенсіонерів буде не 12 мільйонів, а 8 мільйонів, а при цьому соцвиплати робитиме 21 мільйон громадян, то ПФ буде профіцитним і ми зможемо підвищувати пенсії», – зазначив фахівець.

«До економічних реформ ми ще не доросли. Хоча уряд іде в правильному напрямку. Можливо, за рік-два щось зміниться на краще», – резюмував Олександр Савченко.

«Слово і Діло» зафіксувало 18 обіцянок міністра соціальної політики України Андрія Реви, дві з яких отримали статус «не виконано». По 8 обіцянок міністра мають статусі «виконано» та «в процесі».

Докладніше про пенсійні зміни – в матеріалі «Проект пенсійної реформи. Нововведення в нарахуванні трудового стажу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: