Торгівля з невизнаними республіками: ОРДЛО сьогодні – сіра зона, де панує беззаконня

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Йдеться про те, що для припинення кризи, для того, щоб ОРДЛО повернулися в Україну, нам необхідно відновити економічну активність. Так, із цими регіонами необхідно відновлювати зв'язок, але лише після того, як конфлікт буде вирішений.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи заяву Меркель і Макрона, які закликали Україну відновити економічне співробітництво з непідконтрольними територіями.

«Після того, як політично відбудеться реінтеграція Донбасу на умовах України, може бути й наступний етап – економічний. ОРДЛО – це сіра зона, де панує беззаконня. Жодних економічних зв'язків бути не може», – констатував Сунгуровський.

Він зазначив, що на сьогодні будь-які економічні зв'язки з ОРДЛО – це контрабанда.

Блокада окупованих територій: хронологія та деталі рішення РНБОУ відповідь на «націоналізацію» українських підприємств, розташованих на непідконтрольних територіях, РНБО посилила заходи з блокування ОРДЛО.

«Співробітництво можливе, але лише тоді, коли активна фаза конфлікту буде подолана – виведені війська, встановлений кордон, проведені місцеві вибори. Паралельно мають повернутися всі біженці, тому що без них неможливо проводити вибори. А повернутися вони можуть лише тоді, коли будуть відновлені їхні економічні та політичні права, а в регіоні буде життя», – підкреслив він.

На його думку, те, що припинено економічний зв'язок, що не віддаляє Україну від Донбасу.

«Якщо відбулася окупація території, то за стандартами ООН сторона-окупант відповідає там за все. В законах просто потрібно чітко розставити крапки над «і». А далі вже працює статут ООН», – резюмував Микола Сунгуровський.

Згідно з рішенням РНБО, з 15 березня повністю перекритий транспортний зв'язок з окупованим Донбасом.

Докладніше про рішення РНБО – в інфографіці «Слова і Діла» «Блокада окупованих територій. Хронологія і деталі рішення РНБО».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: