Підсумки нормандських переговорів: яке прохання Порошенка проігнорував Захід та що вирішили з «Мінськом»

Читать на русском
Богдан Яременко

Нормандський формат дедалі частіше саме телефонний. Однак є кілька позитивних висновків для нас. Наприклад, у повідомленнях нічого немає про виконання політичної частини Мінських домовленостей.

Про це дипломат, голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко написав на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Про виконання політичної частини нічого не сказано, хоча буде дивно, якщо щонайменше Путін про це не говорив. Можливо, всі зрозуміли, що до припинення кровопролиття немає про що говорити», – підкреслив дипломат.

Експерт підкреслив важливість того, що за підсумками переговорів офіційне повідомлення України не дуже відрізняється від спільного повідомлення Франції та Німеччини.

На його думку, це є показником гарної роботи української дипломатії, однак певні нюанси залишилися.

«По-перше, на диво спільний прес-реліз Франції та Німеччини докладніший, ніж українське повідомлення. Напевно, їм більше потрібно. По-друге, Франція, Німеччина та Росія не помітили того, що, як ідеться в повідомленні АПУ, «Петро Порошенко наголосив на важливості введення на Донбас миротворчої місії ООН», – зазначив Яременко.

«План Макрона» та нормандський процес: чи можливі нові формули щодо ДонбасуДиректор Київського інституту мирних досліджень пояснив, чому не варто покладати надій на те, що Макрон зможе перезапустити нормандський процес.

Дипломат припустив, що цілком імовірно, що президент дійсно на чомусь наголошував, але, очевидно, інші лідери не надали цьому жодного значення.

«Що й зрозуміло, бо 9 липня президент України приймав генсека ООН і нічого не говорив на цю тему. Про залучення ООН до вирішення гуманітарних питань говорив, а про миротворчу місію ООН – ні. Нічого не знайти з цього питання й на сайті МЗС України. Нічого за останні півроку-рік. А переконати розумних співрозмовників у тому, що для тебе є важливим щось, чим ти насправді не займаєшся, дуже важко», – уточнив він.

«Важко у нашого президента з формулюванням нових перспективних і дієвих ідей. Тому «теленормандія» вкотре домовилася про те, про що домовлялася раніше», – резюмував Богдан Яременко.

Як повідомляється, в другій половині серпня може відбутися зустріч зовнішньополітичних радників глав держав Нормандсьеого формату.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: