«План Макрона» та нормандський процес: чи можливі нові формули щодо Донбасу

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Замінити Нормандський формат практично нічим. Якщо говорити про залучення ЄС, то сьогодні Євросоюз – дуже слабка структура. Залучити окремо ОБСЄ за придністровським сценарієм не є можливим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи переговори в Нормандському форматі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Змінити Нормандський формат поки неможливо. При цьому, розраховуючи на Францію, потрібно розуміти, що Макрону не цікава як така Україна. Йому цікаво поставити на новий рівень російсько-французькі відносини як представнику нової формації лідерів», – наголосив Мішин.

До того ж, додав він, Макрон, як і Трамп, прийшов із транснаціональних корпорацій.

«Макрон – ефективний менеджер. Як хороший менеджер він намагається використовувати свої можливості. На цьому грає українська сторона, коли заявляє про «план Макрона», який при цьому французька сторона не підтвердила», – зазначив експерт.

Україна та Захід: хто в Німеччині захищатиме політику РФ та російську агресію на ДонбасіЕкс-міністр закордонних справ України розповів, які два політичих табори є в Німеччині, та про те, як вони визначають свою позицію щодо України та РФ.

«Це так само, якби президент України зустрівся з Меркель і після цього заявив, що з'явився «план Меркель». Це виглядає нереально. А ось із Макроном є спроба розіграти таку ситуацію. Це говорить про те, що Франція поки є більш слабкою ланкою, а не сильною, тому що «важковаговики» на Макрона дивляться як на новачка», – констатував Мішин.

На його думку, непогано, що Україна розробляє свої формули й намагається запропонувати їх іноземним лідерам, але навряд чи це матиме результат.

«Навряд чи є й будуть якісь зрушення. Якби вони були, то про них говорила б не Україна, а, наприклад, Німеччина. Чекати тиску на РФ поки не доводиться», – резюмував фахівець.

Як заявив сам Еммануель Макрон, Франція підтримує Нормандський формат із залученням ОБСЄ.

Своєю чергою, в рамках сьогоднішньої телефонної конференції з лідерами Франції, ФРН та РФ президент України Петро Порошенко має намір вимагати від Росії припинення вогню.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: