Обмеження для РФ: навіщо Трампу санкції проти Росії та чим ризикують США

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Санкції – справа добровільна. США не можуть зобов'язати ЄС підтримувати їхні санкції. Ситуація навколо обмежень – це радше відображення внутрішнього протистояння в Штатах, оскільки зовнішня політика Трампа – лише упаковка для складної внутрішньої політики, де йому потрібно перемагати через протиріччя демократичного та республіканського таборів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи намір ЄС протистояти новим санкціям США проти РФ, що можуть нашкодити енергокомпаніям і підприємствам.

«Перш за все потрібно розуміти природу санкцій. Американці можуть запровадити санкції проти європейських компаній, які співпрацюють з РФ. Зараз ми не знаємо деталей, але розуміємо, що хоч санкції й отримує РФ, але вони рикошетом б'ють і по ЄС», – констатував Мішин.

На його думку, питання санкцій суперечливе, оскільки в середньостроковій перспективі зиску вони не принесли.

Конгрес США оприлюднив новий законопроект щодо санкцій проти Росії та ІрануАмериканський парламент опублікував новий проект закону, що передбачає санкції проти Російської Федерації та Ірану.

«Як би не було, але найбільш вигідно, коли хтось лякає санкціями. Якщо санкції застосовуються, то вони вже мають взаємний руйнівний ефект. Зиску тут немає. Санкції застосовуються до РФ уже три роки. Росія слабшає, але економічно також слабшає і ЄС», – зазначив експерт.

За його словами, для США на поточний момент існує ризик втратити важелі впливу.

«США дуже ризикують зірвати люфт відносин з Європою, так званий євроатлантизм. Скоріш за все, Штати змінять тактику. В різні часи були різні рівні гри, але коли Євросоюз збирався створювати свою армію, було багато варіантів, але чомусь американці просто відійшли в сторону. США піднімають ставки, але навряд чи санкції будуть застосовані», – проаналізував Андрій Мішин.

Нагадаємо, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Євросоюз «має бути готовим діяти протягом найближчих днів» на випадок запровадження додаткових санкцій проти РФ з боку США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: