Що політики обіцяли і що насправді зробили для комфортного пляжного відпочинку в Україні?

Читать на русском
Пляжний відпочинок в Україні – справа не з простих, адже знайти доглянутий і безпечний пляж, особливо в межах великих міст, останнім часом дуже непросто. Слово і Діло дослідило, що з цього приводу обіцяли політики – депутати, мери та губернатори з усієї країни.

Знайти доглянутий і безпечний пляж, особливо в межах великих міст, в Україні завдання не з простих. Нещодавно в Києві заборонили купатися на всіх офіційних пляжах через перевищення мікробіологічних показників. Між тим запізніле літо лише набирає обертів і українців тягне до води. «Слово і Діло» відшукало у своїх досьє обіцянки політиків щодо пляжного відпочинку в різних регіонах України й перевірило, як вони виконуються.

Так, міський голова Києва Віталій Кличко ще в 2015 році пообіцяв, що на кожному столичному пляжі з’являться спеціальні оглядові вишки. Однак станом на кінець того ж року таких у столиці з’явилося лише 5 на 4 пляжах. На щастя, через майже два роки ситуація покращилась. У квітні 2017-го народний депутат Дмитро Білоцерковець пообіцяв цьогоріч обладнати 21 рятувальний пост на пляжах Києва й свою обіцянку виконав. Як повідомили «Слову і Ділу» в КМДА, станом на початок червня на 100% укомплектованими були 23 рятувальних пости.

В Одесі питання пляжів стоїть чи не найгостріше в Україні, адже курортному місту доводиться задовольняти потребу у відпочинку не лише власного населення, але й тисяч туристів. На жаль, доступ до моря в межах міста можливий не скрізь. Так, мер Геннадій Труханов не виконав дану в 2015 році обіцянку зробити всю лінію узбережжя, придатну для купання, загальнодоступною – все через орендарів пляжів, які постійно знаходять лазівки, щоб зробити доступ до моря платним.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси
Труханов пообіцяв зробити доступними міські пляжіСказано 13 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Трохи «допоміг» меру Одеси свого часу колишній губернатор. Іще свіжі в пам’яті скандали Саакашвілі навколо дач Злочевського та Хмельницького. Обіцянку знести першу він так і не виконав, а от стіну в резиденції мільярдера Хмельницького таки зніс. Також поки виконується обіцянка Труханова продовжити Трасу здоров’я до 16-ї станції Великого Фонтану, яку він озвучив ще в лютому 2016-го.

Відпочивати на воді люблять і в Тернополі – там улюбленим місцем пляжного релаксу є місцевий став. У листопаді 2015 року місцевий мер Сергій Надал пообіцяв реконструювати набережну ставу в напрямку пляжу «Циганка» та створити веломаршрут до «Дальнього пляжу». Першу обіцянку міський голова виконав, а от із виконанням другої все поки складніше. Проектом передбачено облаштування велосипедного маршруту протяжністю 19,5 км, який з'єднає вул. Чумацьку з «Дальнім пляжем». «Слово і Діло» стежить за тим, як реалізується ця обіцянка.

Анатолій БондаренкоМіський голова Черкас
Бондаренко пообіцяв облаштувати комунальний пляж у 2017 роціСказано 24 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Поки що статус «у процесі» мають обидві обіцянки щодо пляжного відпочинку чернігівського міського голови Владислава Атрошенка. У травні цього року він пообіцяв облаштувати міський пляж, а 2 липня – зберегти безкоштовний доступ до нього.

У Черкасах також, судячи з кількості обіцянок, мер переймається проблемами пляжного відпочинку. Принаймні обіцянку облаштувати цьогоріч комунальний пляж Анатолій Бондаренко виконав. Ще одне його зобов’язання – ремонтувати по одному пляжу на рік – поки що перебуває в процесі виконання. Ми знаємо, що в Черкасах є три комунальних пляжі: Пушкінський, Соснівський та Смілянський. Проте капітального переобладнання наразі зазнав лише Пушкінський (у 2017 році).

Надати підприємцям можливість облаштувати популярне на Львівщині озеро Задорожне, що в Миколаївському районі області, пообіцяв у вересні 2014 року місцевий губернатор Олег Синютка, й це було зроблено. Як з’ясувало «Слово і Діло» минулоріч, паркани на озері Задорожнє прибрали, зробили громадський безплатний пляж зі сторони села Демня. Також є платний пляж: туди завезли землі, облаштували автостоянку та рятувальну службу. Вхід на територію платний.

Також цьогоріч «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку іншого губернатора – очільника Рівненської області Олексія Муляренка, який 25 квітня пообіцяв відремонтувати дорогу популярного в регіоні місця відпочинку – Білого Озера, розташованого у Володимирському районі. Станом на 1 червня ремонтні роботи на ділянці від Більської Волі до Рудки, а звідти – до Білого озера, ще не були розпочаті.

Наостанок – обіцянка народного депутата, а до цього – виконувача обов’язків мера Дніпра Івана Куліченка. В грудні минулого року він запевнив, що в червні 2017 року буде завершена реконструкція стадіону пляжних видів спорту в Молодіжному парку Новокодацького району міста. На початку липня «Слово і Діло» направило інформаційний запит до Дніпровської міської ради, тож поки ми чекаємо на відповідь, обіцянка залишається зі статусом «у процесі».

Маєте інформацію про виконання цих або інших обіцянок вашого міського голови, губернатора чи народного депутата? Надсилайте нам на електронну адресу [email protected].

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: