Без віз, але з перешкодами: чи ускладнить біометричний контроль в'їзд росіян в Україну й чим відповість РФ

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

З точки зору міжнародного права, у РФ немає жодних можливостей апелювати до того, що Україна де-факто запровадила візовий режим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи запровадження біометричного контролю для росіян.

«Річ у тім, що безвізовий режим України з ЄС базується на основі паспортів, які мають біометричний контроль. Це робиться для того, щоб істотно ускладнити можливість підробки документів, щоб країна чітко розуміла, кого саме вона впускає. З цієї точки зору, як для країни, проти якої Росія веде війну, це розумний крок», – зазначив Леонов.

За його словами, РФ забезпечити такий варіант у відповідь буде непросто.

Правила в'їзду: біометричний контроль – це гібридний варіант візового режиму з росіянамиЕксперт Українського незалежного центру політичних досліджень оцінила намір України запровадити біометричний контроль з РФ.

«По-перше, виходить, що якщо вони йдуть на це, то фактично повинні будуть прийняти і піти на умови України. По-друге, це додаткові складнощі, оскільки в РФ паспорти з біометричним контролем не поширені. Якщо на всій території Україні під безвіз розгорнуті мережі, то в РФ є для цього лише кілька місць. Процедура дуже складна. Це ускладнить росіянам вїзд до України», – поясив політолог.

На його думку, зважаючи на російську агресію, Україна має право ставити на порядок денний це питання.

«РФ буде складно відповісти Україні. Вони не зможуть також запровадити біометричний контроль. Варіант обмеження перебування в РФ українських громадян, які там на заробітках, – єдиний момент, що викликає побоювання, але і його реалізувати непросто. Люди, які протягом стількох років були в РФ, можуть мати другий паспорт. І це лише один із нюансів», – проаналізував Олександр Леонов.

Нагадаємо, біометричний контроль має запрацювати не пізніше 1 січня 2018 року. В Росії пригрозили, що за рішенням України послідують відповідні дзеркальні заходи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: