Правила в'їзду: біометричний контроль – це гібридний варіант візового режиму з росіянами

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог

Біометричний контроль не варто вважати повноцінним візовим режимом, оскільки це радше компромісний варіант.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, оцінюючи намір РНБО запровадити біометричний контроль з РФ.

«Запровадження візового режиму, враховуючи організаційно-економічні наслідки, виглядає практично неможливим. Потрібно відкривати консульства, утримувати апарат, налагоджувати роботу. Крім того, накладається й реакція суспільства, адже є заробітчани, родичі, зв’язки в РФ. Наразі біометричний контроль – це гібридне рішення. Це не оголошення візового режиму, але вже жорсткіші умови в’їзду для росіян», – констатувала Тищенко.

На її думку, на тлі АТО та загальної ситуації біометричний контроль – це виправданий крок, тим більше, що Росія вже давно запроваджує репресивні заходи щодо українських громадян.

В яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією?Ідею запровадження візового режиму та розриву дипломатичних відносин із Росією найбільш гаряче підтримують на заході України.

«Наприклад, понад 30 тисяч осіб, які нібито щось порушили, перебуваючи в РФ, були занесені до так званих «чорних списків». Ця практика вже давно існує в Росії. Крім того, зараз РФ на повному серйозні декларує внесення змін до законодавства про громадянство щодо публічної відмови від громадянства України. Тому біометричний контроль – рішення, що ухвалене не у вакуумі, а як продовження, відповідь на політику РФ щодо наших громадян», – проаналізувала ситуацію Юлія Тищенко.

Нагадаємо, в Кремлі вже попередили, що вживатимуть заходів у відповідь на дії України, та погрожують вислати 4 мільйони українців.

В яких містах прихильників запровадження візового режиму з РФ більше, а де ця ініціатива користується меншою популярністю, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «В яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: