Судний день для Добкіна: ВР потрібно було обрати когось, щоб «віддати на поталу»

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

У ситуації з Добкіним зійшлося багато факторів, тому всі три подання отримали «за». Безумовно, зіграло те, що він є представником опозиції.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру стратегічних комунікацій Валентин Войтков, оцінюючи голосування ВР та дозвіл на арешт Михайла Добкіна.

«У ВР була потрібна кількість депутатів, які були готові голосувати. Враховуючи всю конструкцію, пов’язану з поданнями, з тим «пакетом» на депутатів щодо позбавлення недоторканості, потрібно було обрати одного з шістьох. Потрібно було хоча б одного з них віддати на поталу та заспокоїти емоційну хвилю в суспільстві», – констатував Войтков.

«Вся ця картинка – розклад сил у ВР, тиск суспільства, блокування трибуни, загальна політична ситуація, приналежність Добкіна до «Опоблоку», переконливість ГПУ – призвела до такого результату. Але не варто робити передчасних висновків. Поки зарано говорити про те, що Добкін буде притягнутий до кримінальної відповідальності», – наголосив експерт.

Голосування в Раді – це «п’єса» на політичному майданчику, яка може мати інший сценарій у судовій площині.

«Все залежить від того, наскільки обґрунтованим буде подання, які факти зібрала ГПУ, тому що до неї є певні питання. Є такий момент, що рішення було колективним, а претензії лише до одного нардепа. Ми бачили зараз лише першу серію вистави. Далі – юридична площина. Поки що конкретики та розуміння того, що він буде притягнутий до відповідальності, немає», – зазначив політолог.

За його словами, Добкін виглядав досить впевнено, тому поки немає підстав стверджувати, що він утече.

Хто і як голосував за зняття недоторканності, затримання та арешт депутатівУ четвер Верховна Рада підтримала зняття депутатської недоторканності з останнього з шести підозрюваних прокуратурою нардепів – Михайла Добкіна і його арешт. «Слово і Діло» вирішило візуалізувати, хто як голосував за кожного з цієї шістки.

«Ймовірно, були зроблені висновки з того, як, наприклад, поводив себе екс-керівник ДФС. Спекуляції на погіршенні здоров’я, простирадла, інвалідні візки – такі речі виглядають ганебно. Це свідчення слабкості. Добкін це прекрасно розуміє й намагається заробити політичні дивіденди, показати лідерські якості. Можливо, продемонструвавши таку впевненість, він зможе заробити собі додаткові бонуси для рейтингу», – проаналізував Валентин Войтков.

Аналітики порталу «Слово і Діло» зафіксували 144 обіцянки Михайла Добкіна, більшість з яких нардеп провалив. Загальний показник рівня його відповідальності – 36%.

Хто і як голосував за зняття недоторканності, затримання та арешт депутатів, дивіться за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: