НБУ побоюється зростання рівня інфляції перед виборами

Читать на русском
Невизначеність для інфляційного розвитку також пов'язана з адміністративно регульованими тарифами.

НБУ назвав надмірне підвищення урядом зарплат і соціальних виплат у зв'язку з наближенням парламентських і президентських виборів одним з найбільших ризиків невиконання інфляційної мети в 2018 році.

Про це йдеться в пропозиціях правління по розробці основних принципів грошово-кредитної політики на 2018 рік, оприлюдненому на сайті НБУ в п'ятницю 14 липня, повідомляє «Слово і Діло».

«Збільшення орієнтації уряду України на фінансування поточних видатків соціального спрямування може привести не тільки до прискорення інфляції, але і до обмеження державних інвестицій і зростання боргового навантаження, негативно впливати на середньострокові перспективи економічного зростання», - наголошується в документі.

Найбільш вагомим фактором невизначеності є розвиток ситуації на сході України. «У разі сприятливого для України розвитку ситуації зниження премії за ризик буде збільшувати інвестиційну привабливість, сприяючи притоку капіталу, прискорення економічного зростання і зумовлюючи ревальваційний тиск на гривню», - вказує Нацбанк.

Економічна криза на прикладі Іспанії: чи має Україна «подушку безпеки»Експерт розповів про економічний досвід Іспанії та оцінив стан економіки в країні на тлі підвищення комунальних послуг.

Серед інших основних ризиків для інфляції та економічного зростання в 2018 році він називає повільне впровадження реформ.

«Ключовим політичним ризиком для макроекономічної стабільності є повільне впровадження реформ, передбачених спільною програмою України з МВФ, і затримки або припинення надходження офіційного фінансування», - йдеться в документі.

Економічні наслідки такого розвитку подій погіршаться через наближення пікових виплат за державним і квазі-державним боргом у 2018-2019 рр., додає регулятор.

Згідно з документом, невизначеність для інфляційного розвитку також пов'язана з адміністративно регульованими тарифами, зокрема, на енергоносії, що може в короткостроковій перспективі відхиляти траєкторію інфляції в обидві сторони.

Як повідомлялося, Нацбанк має на меті зниження інфляції з 12,2% в 2016 році до 8% +/-2% в 2017 році, 6% +/-2% - в 2018 році, 5%+/-1% - в 2019 році.

Нагадаємо, раніше Нацбанк відзвітував про зростання грошової маси.

А за інформацією на липня, в Україні зросла інфляція.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: