НБУ: загальна інфляція в червні зросла до 15%

Читать на русском
Загальна інфляція в Україні в червні зросла до 15 відсотків, при цьому показники базової інфляції уповільнилися до 6,5 відсотків.
фото: РБК-Україна

Загальна інфляція в Україні в червні зросла до 15%, при цьому показники базової інфляції уповільнилися до 6,5%.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Національного банку України.

«Прискорення загальної інфляції до 13,5% у травні та приблизно до 15% у червні, за оцінками Національного банку, дещо перевищувало траєкторію прогнозу Національного банку, оприлюдненого в інфляційному звіті в квітні 2017 року», – розповіли в НБУ.

У Нацбанку відзначили, що прискорення інфляції було зумовлене подорожчанням сирих продуктів харчування в зв'язку зі зростанням цін на м'ясні та молочні продукти в світі: через це збільшився експорт української продукції й скоротилася пропозиція на внутрішньому ринку.

Крім того, втрата частини врожаю через весняні заморозки та збільшення кількості дорогої імпортної продукції позначилися на внутрішніх цінах на овочі та фрукти.

Водночас базова інфляція виявилася нижчою за прогнозовану й склала 6,5%. Її стримували рівень сукупного попиту, який виявився нижчим за очікуваний, та зважена фіскальна і монетарна політика.

Нагадаємо, 9 червня в НБУ застерегли, що річна інфляція перевищить прогнозовану. У травні споживча інфляція прискорилася порівняно з попереднім місяцем.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: