Спланована акція НАБУ: навіщо Ситнику справа проти Луценка та чи будуть наслідки для генпрокурора

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

НАБУ зобов'язане проводити розслідування за всіма зверненнями. Навіть якби вони хотіли не розслідувати та не реєструвати це подання, то немає такої можливості. Але за фактом ця акція виглядає спланованою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков, оцінюючи заяву НАБУ про проведення розслідування щодо законності призначення генпрокурора.

«Ситуація нагадує сплановану виставу, оскільки якщо згадати з чого почалося розслідування НАБУ щодо недостовірних даних у декларації, то воно почалося із заяви Ляшка про будинок, в якому проживає Луценко. Це відбулося після виступу Луценка, який анонсував подання щодо зняття недоторканності з одного з парламентарів», – нагадав Биков.

За його словами, з огляду на позицію, яку сьогодні займає Ляшко, виникає величезне питання, чи не є це спланованою акцією.

«Малоймовірно, що будуть якісь суттєві наслідки для Луценка. Зате це хороша нагода сформувати картинку в суспільстві, що і генпрокурора допитуватимуть, і проти нього готові проводити слідчі дії, якщо він щось порушив», – зазначив експерт.

На його думку, до процедури призначення Луценка дійсно є питання.

За рік роботи в Генпрокуратурі Луценко виконав лише кожну дев'яту обіцянкуЗа перший рік роботи в Генеральній прокуратурі України Юрій Луценко зміг виконати лише 12% власних обіцянок.

«Є питання до того, як генпрокурор призначався. Були заяви низки політиків про те, що пропонувалися гроші за голосування за призначення Луценка. Також пропонувалися гроші й за голосування за зміни до закону «Про Генпрокуратуру», завдяки чому Луценко обійняв посаду», – повідомив фахівець.

Проте, додав експерт, навряд чи для генпрокурора будуть серйозні наслідки.

«З огляду на сьогоднішню політичну конструкцію, навряд чи буде ухвалено рішення про якесь переслідування Луценка, навіть у тому разі, якщо ці порушення можна довести», – резюмував Сергій Биков.

Станом на 13 липня «Слово і Діло» зафіксувало 129 обіцянок генпрокурора Юрія Луценка. Загальний показник рівня його відповідальності – 33%.

Раніше аналітики порталу з'ясували, що за рік роботи в Генпрокуратурі Луценко виконав лише кожну дев'яту обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: