Соціальні ризики і режим жорсткого контролю ОРДЛО: чому люди не сприймуть візовий режим з РФ

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Якби українська влада ініціювала введення віз для росіян три роки тому, з початком агресії РФ, то зараз інструментальних і технічних питань не було б. Тоді Україна мала можливість запровадити візовий режим з найменшими для себе витратами і негативами.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи ймовірність введення візового режиму з РФ.

«Сьогодні ж ввести візовий режим з РФ буде складно. По-перше, як це виправдати на міжнародній арені, адже відразу виникає питання: чому раніше не ввели? З чим пов'язана зараз така жорстка реакція України?», - міркує експерт.

Населення вже не сприйме це рішення абсолютним консенсусом, як це було б раніше. Дедалі більше людей перестали відчувати війну. Потрібно прийняти як реальність: частина населення сприймає події на сході України виключно як війну на сході – і не більше того.

«Велика частка наших людей не сприймають війну як російсько-українську. Тому частина населення як Центральної, так і Західної України, які мають тісні родинні чи бізнесові зв'язки із РФ, навряд чи будуть готові «затягнути паски», - пояснює Саакян.

На його погляд, зважуючись на введення віз, слід розуміти, що цей крок стане причиною виникнення суттєвих соціальних ризиків.

В яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією?Ідею запровадження візового режиму та розриву дипломатичних відносин із Росією найбільш гаряче підтримують на заході України.

«Крім того, а чи варто зараз Україні викидати на стіл всі козирі в ряд у протистоянні з РФ: заборона соцмереж, санкції проти російських компаній, квоти. Може, варто приберегти певні важелі впливу, щоб впливати на певні верстви населення РФ, які за допомогою таких інструментів можуть відчути на собі згубну політику Кремля», - аналізує Олег Саакян.

Як вважає політолог, крім дзеркальних заходів, РФ може і на окупованих територіях ввести жорсткі обмеження.

«На Донбасі можуть ввести жорсткий контроль. Наприклад, практично закрити ці території, щоб ускладнити комунікацію між Кримом, Сходом України і рештою країни. А на міжнародній арені Кремль апелюватиме до того, що Україна не дотримується договорів», - резюмував Олег Саакян.

У яких містах прихильників запровадження візового режиму більше, а де ця ініціатива користується меншою популярністю - «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «У яких регіонах України підтримують візовий режим з Росією?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: