Сумнівні досягнення без дисципліни: як працювали депутати під час шостої сесії ВР

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

Відразу слід відзначити, що сам спікер ВР часто порушував регламент з точки зору організації голосувань.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла засновниця компанії SIC Group Ukrainе, політтехнолог Катерина Одарченко, оцінюючи роботу парламенту восьмого скликання під час шостої сесії.

«Організаційно більше керували процесом неформальні лідери партій, груп. Наприклад, у БПП – Грановський, Березенко. Проблема в тому, що не організована сама по собі партійна робота. Коли депутати якимось чином на рік чи два потрапили до списку, політичні партії існують за рахунок партійного бренду, а не вибудовуються роками, тоді ми отримуємо таку дисципліну, яка є. Робота цієї сесії ВР суттєво не відрізнялася від інших», – констатувала Одарченко.

Експерт відзначила, що питання є до професійності цього парламенту.

Названі найбільш та найменш відповідальні депутати парламентських фракцій«Слово і Діло» визначило, хто в парламентських фракціях подає приклад іншим депутатам, виконуючи обіцянки, а хто – пасе задніх.

«Є кілька ключових позицій. Зокрема, є державницька позиція. Безумовно, якщо порівнювати з періодом «блакитної» влади, то важко назвати той парламент ціннісно правильним. З іншого боку, там були депутати та команди більш фахові з точки зору законодавчого процесу», – підкреслила політтехнолог.

При цьому, на її думку, конфліктність не є основною причиною неефективної роботи.

«Парламент, який сформувався у Великій Британії, також є, образно кажучи, підвішеним. Тобто це не парламент, який може остаточно ухвалювати рішення та ініціативи. Але тим не менш він працює більш злагоджено, а законопроекти більш якісні, хоча в них складна ситуація з Brexit, з тероризмом», – аргументувала вона.

«Питання не в тому, що партії можуть мати конфлікти чи різні погляди, питання до форми реалізації. Ніхто не представив свій альтернативний або тіньовий уряд. Хоча це було б конструктивно, тому що якщо в політичних сил, навіть невеликих, є своє бачення тієї чи іншої реформи, а партія може собі дозволити нормальне пропрацювання цих законопроектів, вона має представляти себе через механізми, які є нормальними в світі. У нас цього не роблять, тому що це можна замінити впливом у ЗМІ, медіа, що зробити значно легше», – проаналізувала Катерина Одарченко.

Раніше, аналітики «Слова і Діла» з’ясовували, хто став найбільш та найменш відповідальними депутатами парламентських фракцій.

Що мають зробити народні обранці до осені, дивіться в інфографіці «Які обіцянки депутати Верховної Ради мають виконати за літо?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: