Токсичні, як ртуть Кононенка. Хто з нардепів може залишитися без недоторканності?

Читать на русском
Ольга Василевська-Смаглюкжурналіст

Рідшають депутатські лави. На черзі шість нардепів із різних фракцій, які вже до кінця тижня можуть змінити кулуари на нари. Сьогодні в програмі у Верховної Ради п'ять нардепів. У першу чергу Довгий і Дейдей.

У першого – найміцніша позиція. У його кримінальному провадженні в жовтні спливає термін давності. І навіть якщо раптом його позбавлять недоторканності, то поки справу розглянуть у суді й винесуть вердикт, уже не буде кого притягати. Тому восени з депутатських канікул Довгий може без докорів сумління повернутися до сесійної зали.

НАБУ та САП представили факти незаконного збагачення ДейдеяНАБУ і САП категорично не згодні з оцінкою членів регламентного комітету ВР щодо подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Дейдея.

Взагалі, розгляд позбавлення недоторканності з трагедії перетворюється на фарс. Вже зараз через те, що Луценко не може з'явитися до парламенту, депутати заблокували трибуну. Якщо сьогодні через різні фактори не вдасться розглянути недоторканність Дейдея, то його проблема сама розсмокчеться. Адже за тиждень із дня розгляду його питання на профільному комітеті його вже не можна буде позбавити недоторканності. Є ще один спосіб уникнути покарання. Заплатити відсутню суму податків у розмірі 1,7 мільйона гривень. Як заявив у інтерв'ю «5 каналу» генпрокурор Юрій Луценко, якщо Дейдей розрахується з податковою, його залишать у спокої.

Схожа підозра й у нардепа-радикала Андрія Лозового. Йому закидають незаконне збагачення. Однак на момент цього самого збагачення радикал ще не був народним депутатом. Тому ця стаття не може на нього поширюватися. Взагалі, за такою статтею можна позбавити недоторканності всіх нардепів, що залишилися під куполом. Тому навряд чи хтось із них натискатиме зелену кнопку за Лозового та Дейдея. Хоча б через почуття самозбереження. Не сьогодні, то завтра таке може трапитися з кожним.

Щодо Добкіна, то він єдиний, кого комітет із питань регламенту та етики ще не встиг розглянути. Якщо депутати поквапляться, то в середу можуть розглянути питання Добкіна на комітеті. Й уже в четвер виставити до сесійної зали. Те, що комітет збирається завтра, щоб розглянути питання Добкіна, підтвердив його голова Павло Пинзеник. Добкіна підозрюють в участі в організованому злочинному угрупованні. Разом із мером Харкова Геннадієм Кернесом. Підозра заплутана, але зводиться до того, що харківські чиновники допомогли забудовнику не платити місту ренту за землю.

Комітет визнав обґрунтованими подання на РозенблатаПарламентський комітет зробив висновок щодо всіх трьох подань Антикорупційної прокуратури на Борислава Розенблата.

Судячи з усього, депутати не налаштовані на зняття недоторканності на догоду прокурорам. Депутатські своїх не здають. Або здають, але частково. З усіх, схоже, готові здати лише Розенблата. Напередодні фракція БПП гидливо виключила його зі свого колективу. Тепер Розенблат для них «токсичний», як ртуть в організмі Кононенка. «Народний фронт» тримається більш гідно. Подільника Розенблата та свого однопартійця Полякова вони поки не виключають. Та й узагалі, збирати фракцію заради 7,5 тисяч доларів, які нібито отримав Поляков у вигляді хабара, навіть якось не по-пацанськи. Дрібно.

Незрозуміло, що саме закидають цим двом нардепам. Чи то організацію бурштинової мафії, чи то «розвод» дівчини Катерини Сивокінь на гроші. В тому ж інтерв'ю «5 каналу» Луценко заявив, що ані Поляков, ані Розенблат і близько не є ватажками бурштинової мафії. І що дії Розенблата можна лише кваліфікувати як шахрайство. «Поки що саме така версія є у слідства, люди займалися шахрайством, здирництвом, але сказати, що Розенблат є ватажком бурштинової мафії, це велике перебільшення», – заявив Луценко. Хоча в поданні на зняття недоторканності з Розенблата чітко написано, що він і Поляков займалися вимаганням. А по-простому – вимагали хабара в представника компанії-нерезидента за видобуток бурштину в Україні. Тобто САП у поданні написала одне, генпрокурор Луценко це підписав, а в ефірі розповідає зовсім інше.

Цікавим є ще такий момент: хто саме вивів Катерину Сивокінь – агента НАБУ під прикриттям – на депутатів Полякова та Розенблата. Олена Розенблат, сестра Борислава, на яку була оформлена без її відома фірма зі спільному видобутку бурштину, розповіла таку історію. Нібито Сивокінь довго шукала зустрічі з Розенблатом. Зрештою, на нардепа її вивів двоюрідний брат Розенблата Павло. А того, своєю чергою, із Сивоконь познайомив колишній начальник відділу управління з боротьби проти економічних злочинів Житомирського УВС Анатолій Корчемлюк. Свого часу Корчемлюк відповідав на Житомирщині за успішний гральний бізнес. Я пробувала додзвонитися йому, запитати про Катю, але мобільний його відключений. До цього, за словами Олени Розенблат, Катерина намагалася вийти на її брата через помічницю Полякова Любонько. Нібито ці дві дівчини так міцно дружили протягом півроку, що навіть разом їздили на відпочинок. У сім'ї Розенблата підозрюють, що один із охоронців – Віктор Адобаш – також був співробітником НАБУ або просто співчуваючим. Щоправда, на чому базуються такі підозри, поки не пояснюють.

Щодо конкретно звинувачень НАБУ, то з них випливає, що Розенблат мало не придумав проект із рекультивації спеціально під фірми своєї сестри та Катерини Сивокінь. Але це не так. «Слово і діло» першим написало про задум влади добути бурштин під програмою рекультивації. Основним автором цієї ідеї, за даними наших джерел, є один із керівників фракції БПП в парламенті Сергій Березенко. Далеко не сюрпризом рекультивація була й для генпрокурора Юрія Луценка, який активно спілкувався та захищав голову Держлісагентства Христину Юшкевич від нападок прем'єра Гройсмана. І від того ж Березенка, який вимагав у Юшкевич підписати наказ на рекультивацію все більших і більших ділянок землі.

НАБУ оприлюднило відео- та аудіодокази у справі ПоляковаАнтикорупційне бюро оприлюднило відеозапис із доказами у «бурштиновій справі» проти Максима Полякова.

Але тепер завдяки НАБУ ватажка бурштинової мафії та основного бенефіціара цієї схеми зробили з Розенблата. Хоча він, за моїми власними припущеннями, лише мріяв втрутитися в цю тему й робив вигляд, що на щось впливає. Це так по-одеськи! Переглянувши всі кіно, яке назнімала Катя на мобільний телефон, я змогла зробити лише один висновок: Розенблат просто розводив дівчину на гроші. Напевно, це смішно, але це так. Якщо ж ні, то чому НАБУ змогло відстежити тільки покупку Поляковим двох телефонів на ці гроші? Як свою частину отриманих від Каті коштів витрачав Розенблат? Адже напевно номера купюр переписані й їх можна знайти в прокурорів, суддів, яких той нібито підкуповував? Чому в них не були проведені обшуки? Вони не затримані, а гроші не вилучені?

Багато однопартійців Розенблата стверджують, що він звичайний нардеп. Як усі, сьогодні трохи бідує. Прибутки вже не ті. Так, він хотів влізти в бурштинову тему, тим більше, знаючи про рекультивацію. Так, він доїв місцевий житомирський бізнес нібито на лобіювання їх інтересів у верхах. Але де докази, що рішення судів щодо фірми-конкурента «Райт солюшн» зроблені за гроші? Тим більше, за гроші, які передавала охоронцям Борислава Катя?

Звичайно, Розенблат має відповісти. І за 200 тисяч доларів, і за «дебільну країну», і за те, що так дрібно-дрібно поводився. Але варто уникати в цій ситуації підміни понять – він далеко не ватажок бурштинової мафії. У цій мафії зовсім інша особа. І саме ця особа найбільш зацікавлена ​​в тому, щоб за її великі гріхи розрахувався невеликий корупціонер Розенблат. А він сьогодні, мабуть, буде єдиною жертвою з цієї п'ятірки претендентів.

Ольга Василевська-Смаглюк, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: