Встигнути за тиждень: хто зламав плани парламенту та чи встигне він ухвалити реформаторські закони

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Все йшло до того, що на останньому пленарному тижні розглянуть подання на зняття депутатської недоторканності, закон про Конституційний суд, і на цьому закриють сесію, але після низки зустрічей міжнародних представників із керівництвом держави плани можуть змінитися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Мокан, оцінюючи останній пленарний тиждень роботи парламенту та необхідність ухвалення низки реформаторських законів.

«Гостро поставлено питання пенсійної, медичної реформ, закону про Конституційний суд. Відповідно, плани парламенту відкласти ці питання на осінню сесію зараз не задовольняють наших західних партнерів, які вимагають хоча би першого кроку в напрямку реформаторських рішень», – констатував Мокан.

Експерт наголосив, що залишилося два дні для голосування – вівторок та четвер.

Які обіцянки депутати Верховної Ради повинні виконати за літо?«Слово і Діло» підготувало огляд обіцянок народних депутатів, які вони повинні виконати за літо.

«У вівторок у Раді навряд чи знайдеться необхідна кількість голосів для ухвалення пенсійної реформи. А на четвер запланований розгляд шести подань на зняття депутатської недоторканності, що займе левову частку часу», – уточнив він.

За його словами, у влади зараз є два варіанти розвитку подій.

«По-перше, продовження ще на тиждень роботи сесії. Тим паче за графіком наступний тиждень роботи з виборцями можна легко трансформувати в пленарний режим. Другий варіант – у ВР не знаходять голоси, але знаходять аргумент для західних партнерів – краще відкласти на осінь через брак голосів, аніж поставити питання на порядок денний та провалити реформи», – пояснив політолог.

На його думку, найбільш вірогідний сценарій такий: депутати ухвалять хіба що закон про Конституційний суд і знімуть недоторканність з окремих колег.

«Імовірно, парламент піде на канікули, не розглядаючи реформаторські закони. Ключовим фактором у цьому питанні буде те, наскільки сильним буде тиск міжнародних партнерів. Тому що станом на минулий тиждень у плани уряд пенсійна реформа взагалі не входила, але після візиту високопосадовців зі США все могло змінитися», – проаналізував ситуацію Василь Мокан.

Що мають зробити українські політики до осені, дивіться в інфографіці «Які обіцянки депутати Верховної Ради мають виконати за літо?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: