Холодна війна: оскільки приборкати владу РФ не виходить, її спробують змінити

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Скоріш за все, американці та європейці солідарно зайняли позицію вичікування щодо РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи зміну політики США щодо РФ та перспективи врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Якщо РФ діятиме радикально, буде посилення санкцій та якісь жорсткі повідомлення від США. Поки росіяни не зроблять якогось різкого кроку, американці також нічого не робитимуть. Росіяни роблять те, що вони роблять, для картинки, американці – просто протистоять, як можуть», – зазначив Горбенко.

Ніхто не хоче війни – ані Україна, ані Європа. Всі до останнього дотримуватимуться мирної позиції, а з іншого боку – максимально гарантуватимуть підтримку Україні, щоб в разі чого розлючених росіян можна було зупинити.

«Щось може бути зрозуміло під кінець осені 2017 року. Відкрито воювати з росіянами ніхто не хоче й не буде. Це безглуздо та нерозумно воювати з ядерною державою, яка постійно погрожує. Краще намагатися змінити політичну еліту, якщо приборкати її не вийде», – підкреслив політолог.

Крім того, на його думку, ситуація в самій РФ уже дуже непроста, й усе йде до того, що можуть провести максимально м'яку зміну еліти.

«Звісно, дуже багато зроблено самим Путіним, щоб ціна зміщення влади була дуже високою. Замінити його буде дуже дорого. Друга сторона медалі – замінити його необхідно, що розуміють і всередині країни, і поза її межами», додав він.

Путін поставив високу ціну свого відходу, але зробив його практично неминучим.

«Ми вже бачили, як пройшла весна в РФ. Те, про що взагалі було неможливо уявити в 2014-му, навіть в 2015 році, повільно, але проявляється. Виступи та протести є. Видно людей, які працюватимуть, видно верстви населення, які по-справжньому протестуватимуть, а головне – видно, що й «верхівка» починає замислюватися, що далі так тривати не може», – констатував політичний експерт.

На його думку, ситуація в РФ стає критичною.

«Якщо розглядати оптимістичний сценарій, то на місце Путіна може прийти інша особа, нехай навіть із цієї ж політичної еліти, але яка буде готова відмотати ситуацію до рівня початку 2014 року», – резюмував Андрій Горбенко.

Як відомо, сьогодні на полях саміту «Великої двадцятки» відбудеться перша особиста зустріч Володимира Путіна з Дональдом Трампом.

Раніше держсекретар США заявив, що відносини США та РФ перебувають у найгіршому стані, ніж будь-коли.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: