Доходи населення та оплата праці: правда та маніпуляції від Держстату

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Невідомо, як виводить показник середньої зарплати Держстат. Навіть та зарплата, яку вказують (6550 гривень), – рідкість, а не масове явище.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, повідомляє «Слово і Діло».

«Щоб мати в середньому 6500 гривень, щонайменше третина працівників у країні мають отримувати 10 тисяч гривень. А така зарплата зустрічається дуже рідко, її отримують фахівці, які працюють на високооплачуваних посадах у найзаможніших містах-мільйонниках. Усі інші отримують набагато менше, ніж 6 тисяч гривень, дуже багато людей мають мінімальну зарплату – 3200 гривень», – розмірковує Новак.

Середня зарплата в Україні: як змінилася купівельна спроможність українців за три рокиПопри зростання середньої заробітної плати в Україні за останні 3 роки, купівельна спроможність українців за цей час зросла не по всіх пунктах.

Економіст підкреслив, що дані статистики про середню зарплату в 6500 гривень є вельми сумнівними.

«Важко уявити, звідки наша статистика бере такі цифри. Ймовірно, це звичайні маніпуляції. Хтось чи в самому Держстаті, чи за вказівкою з Кабміну знайшов статистичний метод, як вийти на такий показник середньої зарплати. Для чого? Щоб продемонструвати, як «добре» уряд працює», – додав він.

Щодо підвищення доходів на 10% до кінця року, то, за словами експерта, при зростанні ВВП менш ніж 2% досягнути цього можна лише за рахунок інфляційного ефекту.

«Але ми вже таке проходили на початку 1990-х років, коли всі номінально були мільйонерами, а купівельна спроможність тих сотень-тисяч карбованців була дуже низькою. Тому краще, щоб Держстат виводив показники реальної середньої зарплати, тобто співвідношення номінальної зарплати до інфляції. Хоч показник інфляції в нас також дуже маніпулятивний», – вважає Новак.

Потрібно критично ставитися до даних статистики, тому що часто вони не відповідають дійсності, особливо щодо таких показників, як зарплата, інфляція, безробіття. Економіка не працює, то про яке зростання зарплат може взагалі бути мова?

«Тим паче сам Кабмін нещодавно погіршив показник зростання ВВП з 3% до 1,8%, інфляції – з 8% до 11%, безробіття – з 9 до 11% на цей рік. Усі показники погіршуються, а Кабмін хоче, щоб зарплата зросла чи не на чверть за рік. При 1,8% зростання ВВП таке підвищення заробітків можливе, лише якщо зростатиме інфляція», – проаналізував Андрій Новак.

За даними Держстату, за рік реальна середня зарплата в Україні зросла на 20%.

«Слово і Діло» проаналізувало, якою була середня зарплата в Україні в попередні роки, в матеріалі «Середня зарплата в Україні. Як змінилася купівельна спроможність українців за три роки».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: