Нарахування пені та штрафні санкції: що робити з боргами за «комуналку»

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

З одного боку, за будь-який ресурс потрібно платити, з іншого – в умовах, коли заробіток і пенсія мінімальні, значна кількість населення просто не може собі цього дозволити.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін, оцінюючи дані Держстату, згідно з якими заборгованість населення за комунальні послуги на початок літа становить 11 мільярдів гривень.

«Абсолютно прогнозовано, що борги та неплатежі будуть. Однак до питання покарання боржників варто підходити вкрай обережно. Нарахування пені – питання неоднозначне, але, безперечно, жорсткі санкції, арешти, конфіскація майна, нерухомості є недопустимими. Це аморальний підхід», – констатував Саприкін.

Експерт наголосив, що неприпустимим також є відключення боржників, особливо в опалювальний період.

Як українці оплачували комуналку з початку року?За даними Укрстату, з початку 2017 роки за послуги житлово-комунального господарства в Україні заплатили 35,2 мільярди гривень або майже 90% від загальної суми виставлених рахунків: «Слово і Діло» розібралося, в яких областях країни справно платять за рахунками за комуналку.

Щодо пені, то, на його думку, ситуація непроста. Пеня може бути нарахована в окремих випадках заборгованості, якщо людина не платить тривалий час.

«По-перше, з кожним боржником державі потрібно працювати окремо й у жодному разі не застосовувати «драконівські» репресивні санкції. По-друге, в питанні заборгованості за комунальні послуг найбільш оптимальним варіантом є надання можливості реструктуризації боргів», – зазначив спеціаліст.

За його словами, заборгованість в 11 мільярдів гривень не є критичною.

«Але в нас недосконалою залишається система субсидій для населення: комусь не вистачає субсидії, хтось досі має проблеми з оформленням чи нарахуванням. Не вирішили й питання з оформленням боргів. Уряд має менш ніж два місяці, щоб не допустити кризового стану», – резюмував Володимир Саприкін.

В яких областях країни справно платять за комунальні послуги, а де найбільше боржників, аналітики «Слова і Діла» з'ясовували в матеріалі «Як українці оплачували «комуналку» з початку року?».

Які зміни очікують на отримувачів субсидій після нововведень, читайте в матеріалі «Оновлена програма житлових субсидій. Що змінилося?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: