Тепер Росії доведеться співпрацювати у справі МН17 – посол

Читать на русском
У зв'язку з рішенням розглядати справи підозрюваних в причетності до атаки на Боїнг рейсу МН17 в Нідерландах, РФ доведеться співпрацювати, оскільки у неї є міжнародно-правові зобов'язання.

У зв'язку з рішенням розглядати справи підозрюваних в причетності до атаки на «Боїнг» рейсу МН17 в Нідерландах, РФ доведеться співпрацювати, оскільки у неї є міжнародно-правові зобов'язання.

Про це в інтерв'ю «УНІАН» розповів посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов, повідомляє «Слово і Діло».

«Основними перевагами такого варіанту були наявність стабільного кримінального законодавства та системи правосуддя, готовність нідерландської сторони забезпечити належний судовий розгляд і, що не менш важливо, наявність у інших держав, в тому числі в Росії, міжнародно-правових зобов'язань», – відповів він на питання про те, чому саме Нідерланди були обрані країною, де судитимуть підозрюваних.

«Йдеться, зокрема, про те, що відповідно до конвенцій Ради Європи, Росія зобов'язана надавати взаємну правову допомогу у кримінальних справах. Беручи до уваги позицію РФ щодо проблематики МН17, можна припустити, що така взаємодія буде, м'яко кажучи, непростою. Проте, необхідні правові рамки для такого співробітництва існують, і все залежатиме від наявності політичної волі з боку РФ», – додав Ченцов.

При цьому він зазначив, що розгляд справи в Нідерландах спростить участь у суді для рідних і близьких загиблих, які здебільшого були громадянами цієї країни.

Крім того, Ченцов зазначив, що суд на національному рівні забере менше часу, ніж міжнародний трибунал, створення якого Росія заблокувала в ООН в 2015 році.

Також посол розповів, що Україна і Нідерланди незабаром підпишуть угоду про передачу судових проваджень у справі про катастрофу МН17.

«Угода базуватиметься на багатосторонніх інструментах, що регулюють правову допомогу у кримінальних справах. У той же час, вона передбачатиме практичні аспекти передачі кримінального провадження, що не врегулювання ні національним законодавством країн, ані міжнародними договорами, учасниками яких вони є», – уточнив Ченцов.

За прогнозами дипломата, звинувачення підозрюваним у причетності до атаки на літак, в результаті якої загинули 298 осіб, можуть висунути протягом декількох місяців.

Нагадаємо, 5 липня представники країн, які займаються розслідуванням справи збитого над Донбасом літака «Малазійських авіаліній» ухвалили рішення, що справи підозрюваних в причетності до атаки розглядатиме суд Нідерландів.

Раніше розглядалися кілька можливостей проведення процесу: створення міжнародного трибуналу або суд в одній з п'яти країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: