Сезон розслідувань та «посадок»: із чим пов'язана активність ГПУ та якими можуть бути наслідки для Луценка

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Останнім часом активність ГПУ дійсно є більш помітною. Але це відбувається в ключі запитів суспільства.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Голобуцький, оцінюючи ймовірний арешт Михайла Добкіна, намір позбавити нардепів недоторканності та заяву Луценка про те, що ГПУ проводить розслідування щодо деяких міністрів.

«Коли щось починає активно відбуватися, це звичайно викликає питання, чому саме зараз і саме стільки. Генпрокуратура робить те, чого від неї чекають громадяни. Тому навряд чи активність ГПУ зіграє проти ініціаторів, перш за все самого Луценка. До кінця осені він точно буде в ГПУ», – підкреслив Голобуцький.

На його думку, в нардепів навряд чи вийде зіграти проти Луценка.

«Самим політичним силам, які ініціюватимуть такий крок, це буде не зовсім вигідно. Йти проти тренда, якого всі чекають уже три роки в надії, що ось-ось ГПУ боротиметься й буде притягати до відповідальності, немає сенсу», – додав політолог.

«Насправді, враховуючи рівень корумпованості, позбавлення недоторканності 6 нардепів – це дуже мало. Крім того, під питанням голосування. Щодо міністрів, то їм можуть бути просто пред'явлені звинувачення», – зазначив Голобуцький.

За рік роботи в Генпрокуратурі Луценко виконав лише кожну дев'яту обіцянкуЗа перший рік роботи в Генеральній прокуратурі України Юрій Луценко зміг виконати лише 12% власних обіцянок.

На думку експерта, така активність ГПУ може бути викликана декількома факторами.

«Це цілий комплекс. По-перше, є бажання Банкової показати результат. По-друге, Луценку також потрібно показувати ефективність, оскільки наші західні куратори зобов'язані пояснювати своїм же громадянам, на що витрачаються бюджетні кошти, спрямовані в Україну», – заявив Голобуцький.

Політолог зазначив, що Луценко дуже правильно визначив мету – зруйнувати пострадянську прокуратуру.

«Виходячи з цього, Луценко сам може визначити свій термін у ГПУ. Наприклад, заявити через півроку, що він повертається до політики, оскільки свою місію виконав, адже пострадянська модель зруйнована», – резюмував Олексій Голобуцький.

Раніше аналітики порталу з'ясували, що за рік роботи в Генпрокуратурі Луценко виконав лише кожну дев'яту обіцянку.

Загалом «Слово і Діло» зафіксувало 126 обіцянок Юрія Луценка. Показник рівня відповідальності генпрокурора становить 33%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: