Зростання тарифів на ЖКП за роки незалежності України. Газ

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує серію інфографік, присвячених зростанню вартості комунальних тарифів. Цього разу в центрі нашої уваги – порівняння тарифу на газ і середньомісячної заробітної плати в роки незалежності України.

У період стрімкої інфляції, що тривав в Україні з 1991 по 1996 рік (до запровадження гривні), тариф на газ для споживачів зріс із 21 коп. до 380 куп. крб за кубометр. Разом з тим, середньомісячна заробітна плата по Україні за ці роки збільшилася з 1,52 тис. куп. крб до 3,208 млн куп. крб.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України
Ситник пообіцяв передати у Генпрокуратуру матеріали внутрішнього розслідування ситуації з міграційною службоюСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

На момент, коли в обіг була введена чинна національна валюта, середня зарплата в країні становила 103,28 грн, а один кубометр газу в середньому коштував 11,5 коп. За п’ять наступних років заробітна плата зросла більш ніж у два рази, а газовий тариф – приблизно в півтора (253,39 грн і 17,5 коп. за куб. м відповідно).

Наступне п’ятиріччя стало періодом чергового зростання зарплат, але виросла й ціна на газ. За середньої заробітної плати у 864,91 грн українські споживачі сплачували за кубометр блакитного палива вже 31,5 коп. У 2011-му збільшення зарплат і ціни на газ було приблизно пропорційним: середній заробіток по країні складав 2,297 тис. грн, а вартість кубометра газу – 72,5 коп. Знадобилося всього три роки, щоб тариф на газ перетнув позначку в 1 гривню (за зарплати майже 3,2 тис. грн), після чого швидкість зростання тарифів значно перевищила швидкість росту заробітних плат. Станом на квітень 2017 року, за даними Держстату, середня заробітна плата по Україні складала майже 6,66 тис грн, а середня вартість кубометру газу для населення – 6,88 грн.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» порівняло середню зарплату українців із вартістю електроенергії в різні роки.

Крім того, як уже повідомлялося, борги населення за газ у травні 2017 року, порівняно з квітнем, зросли вдвічі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: