Зростання тарифів на ЖКП за роки незалежності України. Електроенергія

Читать на русском

Зростання комунальних тарифів – одвічна проблема енергозалежних країн. Попри запровадження субсидій та інших механізмів зменшення навантаження на гаманці простих українців, заборгованість за житлово-комунальні послуги в країні продовжує зростати. «Слово і Діло» вирішило порівняти те, як змінювався розмір тарифів на різні комунальні послуги в Україні, з тим, як зростала середня заробітна плата. Сьогодні пропонуємо поглянути, як змінювався тариф на електроенергію.

Від 1992 до 1996 року, коли національною валютою був перехідний купоно-карбованець, середньомісячна зарплатня українців зросла з 1,523 тис. до 3,208 млн куп.-крб., тобто номінально вона збільшилася в 2106 разів... Гіперінфляція тоді спричинила не лише збільшення кількості нулів у зарплатах, але й зростання тарифу на електрику з 15 копійок до 450 куп.-крб. за 1 кВт-год, себто в 3000 разів. За роки користування гривнею цей розрив тільки збільшувався – хоча й різними темпами в різні періоди.

З 1996 року й досьогодні середньомісячна зарплата, за даними Держстату, зросла майже в 64 рази, тоді як тариф на електроенергію за той самий час зріс приблизно в 20,2 раза. Так, у січні 1996 року 1 кВт електроенергії коштував 8,3 коп, при цьому середня заробітна плата сягала 103,28 грн. За п’ять років середні заробітки українців зросли до 253,39 грн, але «підтягнулася» й ціна на електрику – 15,6 коп за кВт.

Ще за 5 років, у 2006-му, за один кВт електроенергії платити вже доводилось 24,4 коп., тоді як зарплата по країні в середньому становила 864,91 грн. Наступні 11 років стали періодом стрімкої інфляції: незважаючи на те, що суми заробітків росли, зростали й розцінки на комунальні послуги. Наприклад, у 2011 році співвідношення було таким: 2297 грн проти 36,5 коп./кВт.

Нарешті, нині, за розрахунку середнього показника споживання електроенергії, його вартість складає 1,68 грн, при тому, що середня зарплатня станом на квітень поточного року сягає 6,659 грн.

Нагадаємо, 22 червня Верховна Рада запровадила обов’язкове встановлення лічильників тепла в будинках і під’їздах. Кількома днями раніше в КМДА обґрунтували підвищення тарифів на обслуговування будинків і прибудинкових територій.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: