Своя гра: що змінить зустріч Трампа з Путіним і на чиєму боці США

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Є специфіка дипломатичних відносин, тому такі заяви Порошенко не робив би просто для того, аби щось сказати. Не виключено, що сторони досягли домовленості й зараз вирішуються технічні питання: хто буде приймати, відповідати тощо.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи заяву президента України про візит держсекретаря США Рекса Тіллерсона в Україну.

«Для США ми є одним з невеликих елементів протистояння Сполучених Штатів з неадекватною російською владою. Сьогодні говорити про знаменні зміни в наших інтересах рано. Але США дедалі більше усвідомлюють загрозу, яку являє собою РФ, тому з'являється інформація про розгортання додаткових сил у Східній Європі на кордонах НАТО і неодноразове підтвердження США наміру надати нам матеріальну і технічну підтримку», - міркує Грабський.

Експерт підкреслив, що ситуація поки розвивається в позитивному для нас руслі, але слід розуміти, що Україна важлива насамперед для нас, а США все ж грають у свою гру.

Реальні компроміси щодо Донбасу можливі тільки ближче до 2020 рокуДиректор Українського інституту аналізу та менеджменту політики оцінив формат переговорів щодо Донбасу та припустив, коли можливі зрушення в переговорному процесі.

«У цій грі поки ми із США по один бік барикади. Але сказати, що позиція США змінилася в українському питанні, поки не можна. Так, Америка приділяє нашим проблемам більше уваги, але якихось серйозних рухів вони поки робити не будуть. США мають чіткі домовленості та правила поведінки зі своїми європейськими партнерами в рамках НАТО і ЄС», - каже військовий фахівець.

Крім того, на його погляд, не варто покладати надій на те, що після зустрічі Трампа з Путіним на саміті G20 будуть ухвалені якісь принципові рішення.

«На таких самітах нічого конкретно не вирішують. Можливо, будуть чітко визначені нові позиції, на яких зараз перебувають сторони, прийде усвідомлення необхідності посилення угруповання військ. А РФ повинна буде зрозуміти і прорахувати, скыльки ще триватиме ситуація з санкціями, наскільки їм дозволять кошти вести агресивну політику», - пояснює він.

За його словами, серйозних змін поки не відбудеться.

«Трамп і Путіна шукатимуть політичні можливості вирішення конфлікту, які виключають активні бойові дії. «Бити горщики» ніхто не буде, у світовій політиці так не роблять. Будь-який рух зараз вимагає великого часу і витрат», - проаналізував Сергій Грабський.

Відзначимо, екс-радник держсекретаря США повідомив про підготовку США нового плану для України, який виключає обмін Сирії на Донбас.

Тим часом, за даними народного депутата Дмитра Тимчука, після переговорів Порошенка з Трампом в ОРДЛО циркулюють чутки про майбутній наступ ЗСУ і НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: