Реальні компроміси щодо Донбасу можливі тільки ближче до 2020 року

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

В Україні певною мірою відбувається деформація тих інформаційних посилів, які надходять зі США. Якогось нового формату щодо Донбасу не буде – принаймні поки що.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи формат переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Не виключено, що геополітичні домовленості між США і Росією можливі, і вони можуть включати український конфлікт. Про вихід за рамки Мінських угод жодна зі сторін публічно не заявить, тому що Мінські угоди схвалені Радою безпеки ООН. Висновок, який можна зробити з позиції Держдепу, – США готові використовувати всі доступні інструменти», – міркує політолог.

Експерт уточнює, що США не хочуть зв'язувати руки собі чимось конкретним, але це аж ніяк не означає відмову від «Мінська».

Зметикувати на п’ятьох: хто зіграє партію першої скрипки у «нормандському форматі»?Необхідність змін у «нормандському форматі» вже давно не викликає сумнівів. Саме зараз склалися найбільш вигідні геополітичні умови для цього. Як скористається цим шансом Україна?

На його думку, всі робочі переговорні майданчики сьогодні працюють.

«Прямий американсько-російський формат (який хоч і переживає чергову кризу через сирійські події, нещодавно збитий літак) працює. Також працює й «нормандська четвірка». Причина в тому, що всі сьогодні пов'язані виборами та внутрішньополітичною ситуацією. Хтось через вибори не може піти на компроміси, хтось – через просту слабкість, у когось є внутрішньополітичні конфлікти, як у випадку Трампа. Тому раніше 2019-го - початку 2020-го року якісь реальні зрушення та компроміси, а не просто балачки щодо Донбасу, неможливі», – аналізує Бортник.

Нагадаємо, Петро Порошенко заявив, що питання більш активного залучення США до «нормандського формату» на зустрічі з американським керівництвом обговорювалося.

Тим часом у Кремлі повідомляють, що лідери «нормандської четвірки» проведуть переговори до кінця червня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: