«Північний потік-2»: ЕК отримала мандат на переговори з РФ

Читать на русском
Переговори між ЄК та Росією будуть проведені таким чином, щоб забезпечити юридичну визначеність по газопроводу.

Країни-члени ЄС підтримали пропозицію надати Європейській комісії право почати переговори щодо будівництва російського газопроводу «Північний потік-2».

Про це повідомляє EUobserver, передає «Слово і Діло».

«Північний потік-2»: чи потягне РФ проект після відмови Заходу в співпраціЕксперт із питань енергетики розповів, наскільки реалістичною є реалізація проекту «Північний потік-2» без підтримки європейських партнерів.

«Мандат був наданий, і це було закрите засідання», - заявила представник Єврокомісії Анна-Кайса Ітконен.

Прес-секретар Мальтійського головування в ЄС Пабло Мікаллеф сказав, що «приблизно 13 держав-членів» схвалили ідею, коли міністри енергетики ЄС зустрілися на неформальних переговорах в Брюсселі в понеділок.

Законодавство ЄС зобов'язує російську державну компанію «Газпром» відкрити монополію «Північного потоку-2» конкурентам ЄС. Ця вимога раніше призвела до зникнення попереднього російського проекту - газопроводу «Південний потік» по дну Чорного моря до Болгарії.

«Північний потік-2» сконцентрує поставки російського газу на одному маршруті в Німеччину по дну Балтійського моря з 2020 року. Але його критики, включаючи країни Північної Європи, країни Балтії, а також Польщу і США, говорять, що це завдасть шкоди енергетичній безпеці ЄС і зашкодить Україні, тому, що її газопровід стане застарілим.

Порошенко обговорив з Туском загрози проекту «Північного потоку–2»Сторони обговорили і скоординували позиції з питань загроз від газопроводу Північний потік – 2, який планується провести від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Нагадаємо, ряд європейських країн виступили проти будівництва трубопроводу, вважаючи, що він зробить ЄС заручником Москви. Раніше президент Європейської ради Дональд Туск написав лист президенту ЄК Жану-Клоду Юнкеру, в якому зазначив, що будівництво газопроводу зміцнить позиції Росії.

Відомо, що низка європейських компаній хочуть профінансувати «Північний потік-2».

Як відомо, «Газпром» оголосив тендер на прокладку труб газопроводу «Північний потік-2».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: