ПАРЄ дозволила почати процедуру імпічменту Аграмунта

Читать на русском
Представник керівництва, звільнений в особливому порядку, у майбутньому не зможе отримати статус почесного члена та почесного президента асамблеї.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення про внесення змін до регламенту, тим самим дозволивши змістити з посади президента Педро Аграмунта.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

За відповідну резолюцію проголосувало 154 депутати, проти – 30, ще 13 депутатів утрималися.

До проекту рішення було запропоновано тринадцять поправок і, за традиційною процедурою ПАРЄ, їх мали розглянути та проголосувати в залі. Однак, очевидно за попередньою домовленістю, всі без винятку автори поправок почергово заявили, що відмовляються від них, через що жодну з пропозицій не було поставлено на розгляд.

Ляшко розповідає, як накричав на Аграмунта в СтрасбурзіЛідер «Радикальної партії» Олег Ляшко розповів, що зустрів у Страсбурзі президента ПАРЄ Педро Аграмунта, який тікав з будівлі і закликав його не ганьбити себе і піти у відставку.

Єдина поправка, від якої не відмовився автор, пропонувала знизити кількість голосів для імпічменту президента з двох третин до простої більшості. Однак її розгляд також не проводився – частина депутатів скористалися процедурним правом та заблокували винесення на голосування.

Таким чином, ПАРЄ отримує право звільнити також чинного президента через «втрату довіри до нього», для цього необхідно мати дві третини голосів. В разі, якщо процедура завершилася успішно, її наслідки не обмежуються звільненням.

Представник керівництва, звільнений в особливому порядку, позбавляється «автоматичних» посад у ключових органах ПАРЄ, а у майбутньому не зможе отримати статус почесного члена та почесного президента асамблеї. Також ця особа довічно не зможе брати участь у подальших виборах президента, віце-президента або керівника чи заступника керівника будь-якого комітету.

Раніше низка впливових членів ПАРЄ подали правки до проекту регламентних змін. У разі їх ухвалення, процедура імпічменту не поширюватиметься на президента Педро Аграмунта.

Також у ПАРЄ створили зовнішній орган для розслідування корупції в організації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: