Платежі за комуналку: чи можна зменшити ціну газа для населення

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Тарифи на енергоносії і комунальні послуги в Україні складно назвати стовідсотково економічно обґрунтовані. Ціни справді завищені, і можливість для їх зниження існує.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» заявив провідний експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, оцінюючи рішення «Нафтогазу» з початку липня знизити ціни на газ для промисловості.

«В Україні ціни на газ завищені, особливо на газ власного видобутку. Якщо з імпортним паливом ще можна посилатися на ринок, який диктує ціни, то у випадку з українським газом це неприйнятно. На внутрішньому ринку працює концепція вільної ціни, тому склалася така ситуація. Тим часом більше ніде у світі немає повністю не регульованого державою ринку газу», - констатував Дяченко.

За його словами, наразі є передумови, які можуть дозволити знизити ціни на газ не лише для промисловості, але й для населення.

Як українці оплачували комуналку з початку року?За даними Укрстату, з початку 2017 роки за послуги житлово-комунального господарства в Україні заплатили 35,2 мільярди гривень або майже 90% від загальної суми виставлених рахунків: «Слово і Діло» розібралося, в яких областях країни справно платять за рахунками за комуналку.

«По-перше, курс гривні зміцнився. Валютна ситуація стабільна. По-друге, позначилася тенденція до зниження світових цін на нафту. По-третє, є поняття соціальних цін. З точки зору аналізу витрат нинішні ціни є завищеними. Фактори, що впливають на ціну, динамічні, структура собівартості змінюється, і зараз є всі можливості для зменшення ціни, в тому числі й для населення», - пояснив він.

Експерт також назвав хибним посилання на те, що для зниження цін треба переглядати меморандум України з МВФ.

«У деяких випадках це має місце. Але не щодо газу. Річ у тім, що тут не йдеться про зниження ціни удвічі-втричі. Безумовно, надати кредиторам обґрунтування потрібно, але бігати за кожним погодженням до МВФ не варто», - резюмував Сергій Дяченко.

Які регіони не справляються з оплатою комуналки, а в яких областях країни справно платять за рахунками – «Слово і Діло» проаналізувало в матеріалі «Як українці оплачували комуналку з початку року?»

Раніше аналітики порталу з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: