Підвищення тарифів на утримання будинків: зміни в платіжках киян та маневри для зловживань

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Перерахунок комунальних тарифів – логічний наслідок підняття мінімальної заробітної плати і підвищення ринкової вартості електроенергії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фахівець «Реанімаційного пакету реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи намір столичної влади підвищити тарифи на утримання будинків і прибудинкових територій у 1,5-2 рази з 1 липня 2017 року.

«Утримання будинків та прибудинкової території містить 17 складових. Будь-які з цих робіт виконуються людьми. Питання в тому, що компанії, котрі обслуговують будинки, ніколи не звітуються по їх виконанню. Тобто, немає звітності: скільки робіт було виконано, скільки грошей було зібрано. Немає звітності перед мешканцями з фінансового балансу будинку. Якщо немає ОСББ, котре звітує перед своїми членами, то керівні компанії не мають практики звітування за фінансовим балансом будинку взагалі. Вони, як правило, якщо зводять баланс, то по підприємству, а не по будинках», – пояснює Павлюк.

Експерт підкреслив, що якби люди бачили баланс свого будинку, можна було би зрозуміти, які роботи потрібні, а які – ні.

«Тут є маневри для зловживань. Може бути ситуація, коли, наприклад, платежі з одного будинку дотують інший будинок, котрий не платить», – припускає він.

Три роки після виборів мера Києва: які передвиборчі обіцянки встиг виконати КличкоМіський голова Києва Віталій Кличко реалізував 41 відсоток власних передвиборчих обіцянок, іще 16 відсотків він провалив.

За його словами, відповідно до документів, тариф розраховують для кожного будинку окремо.

«Тариф не є загальним. Для кожного будинку він розраховується індивідуально. Але проблема, що звітності немає. Наприклад, будинок за новим тарифом збирає 20 тис. грн на місяць, плюс за роботу двірника та матеріали для прибирання. Отримує людина на порядок менше, а різниця осідає в компаніях, котрі цим займаються», – міркує експерт РПР.

«Єдиний спосіб дізнатися, скільки зібрали та витратили – створити ОСББ. У деяких містах, звісно, є зобов’язання звітувати перед мешканцями. Приміром, у Львові вже кілька років діє система, за якою комунальна компанія, що обслуговує будинки, звітує за фінансовим балансом будинку щороку», – розказав Павлюк.

В Київській міськадміністрації повідомляють, що нові тарифи передбачені для 8,327 тис. будинків столиці. Середній розмір тарифу для цих будинків становитиме 6,43 грн за 1 кв. м з ПДВ, тоді як нині він складає 3-5 грн, залежно від керівної компанії.

Що зробив для столиці й киян протягом трьох років керівництва містом Віталій Кличко, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Три роки після виборів мера Києва. Які передвиборні обіцянки встиг виконати Кличко».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: