Звільнення ОРДЛО: «здати» Крим, щоб повернути Донбас?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Припинення АТО і пошук нових шляхів протистояння гібридній російській агресії на Донбасі стало основним інформаційним меседжем минулого тижня. Немає сумнівів у тому, що окуповані території ОРДЛО потрібно повертати, ключовим питанням залишається «як саме?».

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Сила чи хитрість. Чотири варіанти деокупації Донбасу» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«У РНБО схильні до рішучих і силових методів у питанні реінтеграції Донбасу. У пропрезидентській команді, навпаки, обирають більш м'який підхід. Новому плану дій могла бути присвячена й недавня зустріч президентів Порошенка і Дональда Трампа. Швидше за все, це не фінальна крапка в найближчих переговорах з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Головна дипломатична битва відбудеться в Гамбурзі, де президент США зустрінеться зі своїм колегою з Кремля під час саміту G20», - аналізує Радчук.

Експерт припустив, що для звільнення Донбасу можуть застосувати «модель трансформера».

«Цей варіант передбачає трансформацію АТО в більш рішучі військові дії, які водночас не стануть повномасштабним наступом на сили бойовиків і російських військ. Головна стратегія - координація різних військових дій у відповідь на застосування сили противником, диверсійна і партизанська війна», - пояснює політолог.

Замість АТО – військова операція: що чекає на Донбас і на що розраховує РФВійськовий експерт поділився міркуваннями з приводу внесення законопроекту щодо силової реінтеграції Донбасу.

На його погляд, такий сценарій дуже небезпечний, адже може спровокувати ще більшу агресію, внаслідок чого постраждають мирні жителі.

Радчук не виключив і варіант «заморожування» конфлікту на Донбасі, який за його словами, має як недоліки, так і переваги.

«По-перше, зменшується кількість жертв серед солдатів і мирного населення. По-друге, є можливість встановити зрозумілі «правила гри», які передбачатимуть припинення обстрілів, дозволять мобілізувати сили і продумати оборону. Але є істотний недолік: у будь-який момент він може знову перейти в «гарячу» фазу. Адже ворог також зможе набиратися сил і використовувати паузу для нарощування військової потужності», - аналізує політичний експерт.

Як вважає політолог, найбільш складний шлях для Донбасу - модель реінтеграції.

«Для цього потрібно буде абсолютно продумати всі законодавчі виклики, впровадити ефективні програми соціальної підтримки громадян на тимчасово окупованих територіях. Мова і про права переселенців, можливості для переїзду з ОРДЛО громадян, які не бажають там жити. Перш за все, мова йде про великі фінансові витрати, яких у кризових умовах бюджет України може просто не забезпечити», - каже Радчук.

При цьому, уточнив він, щоб упроваджувати дану модель, повинні реально виконуватися мирні угоди.

Звільнення Донбасу за моделлю «великої угоди» - найбільш ганебна ситуація для України, яка не закінчитися нічим хорошим у майбутньому.

«Мова йде про те, щоб змусити Росію піти на серйозні поступки по Донбасу в обмін на якесь «напівформальне» визнання Криму частиною російської території. Чому «напівформальне»? Тому що жодна цивілізована країна не піде на визнання окупації Криму на міжнародному рівні. А от у випадку, якщо на черговому фейковому референдумі, організованому Кремлем, жителі півострова «попросять» владу РФ про особливий міжнародний статус, ситуація може змінитися. Тобто Путін і Ко можуть надати світу формальні можливості змістити акценти: наприклад, існування автономного Криму тепер уже в складі РФ», - проаналізував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Сила чи хитрість. Чотири варіанти деокупацію Донбасу».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: