Замість АТО – військова операція: що чекає на Донбас і на що розраховує РФ

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

В умовах війни потрібно діяти відповідними методами. Не гратися у війну, а виходити з того, що має бути запроваджений воєнний стан, діяти закони воєнного часу. Війна – це війна, інакше не буває.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, історик Ігор Лосєв, оцінюючи заяву спікера парламенту Андрія Парубія про внесення до Верховної Ради законопроекту щодо силової реінтеграції Донбасу.

«Майже чотири роки влада думає за принципом: як би так воювати, щоб не воювати. Так не буває. Обдурити історію неможливо. Усе одно рано чи пізно доведеться запровадити воєнний стан – притому в усій Україні, а не в якійсь її частині – ОРДЛО чи в Криму. Україна має задіяти всі свої ресурси, щоб протистояти РФ», - констатував військовий.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що АТО буде тривати декілька годинСказано 26 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Експерт додав, що цілком імовірне несприйняття такої позиції у суспільстві.

«Однак як тоді бути з тим фактом, що в Харкові працює мер, який підозрюється у сепаратистських поглядах? Як тоді бути з даними про те, що в РФ готуються підрозділи для вторгнення у прикордонні райони Харківської і Сумської областей? Закрити очі? У Кремлі тільки й розрахунок на те, що київська влада перелякається, а місцева буде займатися саботажем», - міркує Лосєв.

Інколи здається, що більшість українців живуть так, наче ніякої війни немає, або за принципом: «Війна десь далеко, мене це не стосується».

«Проблема в тому, що влада не має довіри у суспільстві. У людей немає впевненості, що чиновники взагалі здатні діяти в інтересах країни, а не у власних інтересах», - додав він.

«Є побоювання, що на практиці нові законодавчі ініціативи закінчаться ні до чого не зобов’язуючим документом, а принципово нічого не зміниться. Посилять військово-цивільні адміністрації. Замість АТО, яким формально керувала СБУ, буде військова операція, якою формально керуватиме Генштаб. Це насправді бюрократичні ігри без принципових змін для вирішення конфлікту на Донбасі», - пояснює фахівець.

За його словами, єдиний позитив у тому, що Україна нарешті відмовиться від формулювання «АТО».

Коли ціна обіцянок – життя героїв. 3 роки АТО в заявах Порошенка«Слово і Діло» зібрало найважливіші та найрезонансніші обіцянки Президента України за три роки проведення антитерористичної операції на сході країни.

«Ми дурили і самі себе, і весь світ. Якщо АТО – то немає ніякої агресії проти України. А якщо військова операція – то Україна має право захищатися. Ми зможемо по-іншому ставити питання перед західними партнерами щодо допомоги України. Громадяни областей, що постраждали, не будуть звертатися до суду проти України, бо за руйнації юридично відповідатиме РФ. Але це треба було робити ще три роки тому», - резюмував Ігор Лосєв.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко обіцяв, що АТО триватиме кілька годин.

Детальний огляд обіцянок президента – в матеріалі «Коли ціна обіцянок – життя героїв. Три роки АТО в заявах Порошенка».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: