Медична реформа-2017: основні зміни і очікувані результати

Читать на русском
Микола Давидюкполітолог

Де лікуються ті, хто голосуватиме за медреформу? Дуже важливе питання, відповідь на яке зможе підказати хід думок тих, хто ухвалюватиме рішення в країні, в якій найбільше лікарняних ліжок на тисячу жителів, чи не найнижчий показник тривалості життя і найгірша якість надання послуг в регіоні.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook написав політолог Микола Давидюк, передає «Слово і Діло».

«Власне, слід зважати на те, що наші обранці лікуються переважно за кордоном або в медзакладах спецпризначення на кшталт «Феофанії» чи профільних закладах міністерств. Сенс у тому, що до звичайних лікарень будь-хто з них доходить дуже рідко. Відповідно й голосуватимуть, виходячи із заголовків у газетах, захищаючи популістичні гасла або свої приватні інтереси», - підкреслив політолог.

На його думку, з точки зору політики і держуправління можна виділити кілька аспектів медреформи від уряду.

«Це нові підходи до закупівель ліків і адаптація до цін регіону, де «мафія» заробляла мільярди на завищених цінах і заниженій якості товарів», - додав він.

Експерт наголосив, що важливим кроком може стати зміна принципу фінансування галузі.

«Гроші мають «йти» за людиною, а не за лікарнею чи пунктом бюджету. Із цим погодиться кожен, хто хоч раз відчував на собі зневажливе ставлення у різних лікарнях, де першим запитанням було аж ніяк не питання про самопочуття. Ніхто з нас не був у лікарні клієнтом, хоч послуги оплачувались бюджетом», - міркує Давидюк.

За його словами, наразі є шанс, що медреформа сприятиме конкуренції лікарів і лікарень.

Перші кроки медичної реформи: як оцінюють роботу МОЗ українці?Майже половина українців вважають, що якість медичних послуг у державних закладах охорони здоров’я за останній рік погіршилась, іще третина – що вона залишилась незмінною.

«Дуже важливо, щоб за результатами реформи сам лікар відчув себе поважним професіоналом, якому не доведеться просити чи вимагати хабар, тому що заробітної плати не вистачає на нормальне життя», - підкреслив експерт.

«Водночас для розуміння реалій маємо пам’ятати стартові позиції – бюджет до 100$ на людину на рік. А для того, щоб збудувати реально якісну медицину європейського зразка, потрібні мільярди. Але це не привід опустити руки і сказати, що нічого не вийде. Це привід змінити підходи і принципи, знищити корупцію, виправити викривлену систему і ефективно почати використовувати те, що є. Вже на базі цього можна почати будувати нову систему. Де звичайні люди зможуть отримувати нормальну медицину. Нормальну настільки, що і самі можновладці ходитимуть у звичайні лікарні, а не літатимуть у США, Ізраїль чи Німеччину», - резюмував Микола Давидюк.

Чи підтримують українці ініціативи уряду – «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Перші кроки медичної реформи. Як оцінюють роботу МОЗ звичайні українці?»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: