«Закон Савченко» перестав діяти

Читать на русском
Закон, який скасовує можливість перерахунку терміну тюремного ув'язнення за законом Савченко закон про зарахування одного дня попереднього ув'язнення як двох днів в термін основного покарання, вступив в силу.

У середу, 21 червня, набув чинності закон, який скасовує можливість перерахунку терміну тюремного ув’язнення за «законом Савченко».

Відповідний закон 20 червня був опублікований в офіційній газеті Верховної Ради «Голос України», передає «Слово і Діло».

Даний закон вступив в силу на наступний день після публікації.

«Закон Савченко»: як система виконання покарань позбавляється засудженихЗа законом Савченко, станом на 20 вересня на волю вийшли 8,2 тис. засуджених, з яких майже 800 уже встигли скоїти повторні злочини. Слово і Діло розбиралося в тому, яку скриньку Пандори нардепи відкрили торік.

У правоохоронних органах неодноразово критикували «закон Савченко», оскільки багато що вийшли на волю завдяки цьому законодавчому акту укладені знову встали на злочинний шлях.

Нагадаємо, згідно з «законом Савченко», в разі вироку до позбавлення волі суд зараховує термін попереднього ув'язнення в строк відбування покарання з розрахунку «один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі». Раніше Кримінальний кодекс передбачав, що термін, проведений в СІЗО, включається в термін тюремного ув'язнення з розрахунку «день у день».

Відзначимо, за «законом Савченко», зокрема, був звільнений колишній голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич, Андрій Слюсарчук, відомий як «Доктор Пі», а також народний депутат Віктор Лозинський, засуджений за вбивство.

Раніше, експерт Харківської правозахисної групи оцінив ситуацію навколо «закону Савченко» і його скасування Радою.

Як відомо, 18 травня Рада ухвалила рішення скасувати «закон Савченко».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: