Експерт: «закон Савченко» – популізм із непередбачуваними наслідками

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Звичайно, закон важливий і стосується багатьох людей: тисяч звільнених, членів їхніх сімей, потерпілих.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, аналізуючи інформацію про те, що у вересні у Верховній Раді порушать питання скасування «закону Савченко».

«Річ у тім, що коли Україна проводить щорічні амністії, то звільняють приблизно 3-15 тис. людей. Щороку цифра змінюється. Важливий момент, чи потрапила під «закон Савченко» кількість засуджених, що співвідноситься з кількістю людей, яких звільняють за амністією», – розмірковує Хавронюк.

На його переконання, потрібно визначити, чого ми досягли в результаті ухвалення та застосування цього закону, а що досі не зроблено.

Кому вигідний «закон Савченко»?Під дію так званого закону Савченко підпадають близько 4,6 тис. засуджених за тяжкі та особливо тяжкі злочини: на волю достроково вийдуть більше 800 убивць і 150 ґвалтівників.

Як зауважив експерт, потрібно розуміти, що «закон Савченко» був проявом популізму, коли певні політичні сили намагалися набрати балів за рахунок того, що вони зробили таку «богоугодну» справу, але тоді ніхто не думав, що з цього вийде.

Крім того, на його думку, навіть якщо з вересня закон скасують чи змінять, поміняють рік-на півтора, то це діятиме вже для нового закону. Для тих, хто вже звільнений на підставі цього закону, нічого не зміниться.

За словами експерта Харківської правозахисної групи Олександра Павліченка, в законі не прописаний нормальний механізм, який на практиці зараз здійснються судами, не має диференціації щодо тяжкості злочинів, розмежування категорій злочинів.

«Відповідно, особи, які були засуджені за особливо тяжкі злочини, можуть вийти раніше. Дійсно, це можуть бути й ті, хто становить загрозу для суспільства», – констатував правозахисник.

Але, як зауважив він, це вже проблема держави, тому що вони все одно вийшли б на волю.

Як відомо, згідно із «законом Савченко», один день попереднього ув'язнення зараховується за два дні позбавлення волі. Додамо, що в ГПУ назвали «закон Савченко» небезпечним для суспільства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: