Чумак і Березюк vs. Порошенко: хто краще виконує обіцянки?

Читать на русском

Після того, як народні депутати Віктор Чумак і Олег Березюк під Верховною Радою закликали Порошенка виконувати свої обіцянки, Слово і Діло вирішило перевірити, чи можуть самі нардепи показати йому хороший приклад.
Віктор ЧумакФото з відкритих джерел

Сьогодні під Верховною Радою відбувся мітинг на підтримку змін до виборчого законодавства. Його учасники вимагали від Президента й парламенту внести зміни до закону про вибори з метою заборони політичної реклами на телебаченні, скасування мажоритарної системи та зниження прохідного бар'єру до Верховної Ради. Була присутня на заході й група народних депутатів: «єврооптимісти» Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, а також представники «Об'єднання Самопоміч» Єгор Соболєв та Оксана Сироїд.

Чумак и Березюк требуют от Порошенко выполнять свои обещанияСлово і Діло

Прийшли на мітинг і Олег Березюк, що голодує з початку тижня, та Віктор Чумак. Останні два вимагали від Президента, щоб він виконував свої обіцянки. У зв'язку з цим «Слово і Діло» хотіло б нагадати про рівень відповідальності кожного з трьох політиків.

Так, позафракційний Чумак виконав 38% обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом». При цьому провалених обіцянок у Чумака на одну більше, ніж реалізованих – 13. Серед виконаного такі обіцянки, як антикорупційна люстрація влади, встановлення зарплат у НАБУ на рівні 18 тис. грн, ухвалення закону про відкритий доступ до майнових реєстрів і проведення повторного конкурсу на посаду аудитора НАБУ. Варто відзначити, що більшою мірою виконання цих обіцянок залежало не лише особисто від Чумака.

При цьому найважливіші провалені обіцянки нардепа такі: збереження податків на доходи фізосіб, землю й нерухоме майно на місцях, капітальний ремонт і запровадження енергозберігаючих технологій у Києві, запровадження народної законодавчої ініціативи, нульова ставка податку на прибуток для низки підприємств, квоти на робочі місця для молоді, а також народне вето й народний вотум недовіри.

Його колега з «Самопомочі» Олег Березюк значно більш відповідальний: із 72 обіцянок він зміг виконати 37, тобто 51%. Із цим показником він входить до топ-50 найбільш відповідальних депутатів Верховної Ради. Зокрема, глава фракції Садового в парламенті, як і обіцяв, зміг домогтися створення незалежного антикорупційного органу, внесення правок до законопроекту про місцеві вибори для скасування блокової виборчої системи, запровадження прозорої системи держзакупівель, створення мережі державних ключових лабораторій, оновлення прокурорського та суддівського корпусу, дерегуляції бізнесу. Природно, тут також ідеться далеко не завжди про особисті досягнення Березюка – здебільшого обіцянки стосуються всієї фракції «Самопоміч».

Що ж стосується невиконаних обіцянок, то їх у нього лише 12. Серед найбільш важливих – заборона на виділення 10 млрд грн на енергоносії для зони АТО, відмова від голосування в разі порушення регламенту Верховної Ради, збір підписів для повернення закону про децентралізацію до першого читання, збереження місця «Самопоміч» в коаліції, скасування пільг для депутатів і міністрів.

А як із відповідальністю у Петра Порошенка? Моніторинг виконання обіцянок чинного Президента показує, що всього за політичну кар'єру він дав 248 обіцянок, з яких на цю мить виконав рівно 100, тобто близько 40%. «Слово і Діло» неодноразово публікувало аналітику виконання обіцянок Глави держави. Зокрема, до третьої річниці президентських виборів портал підготував аналіз виконання передвиборної програми Порошенка. Виявилося, що з 19 передвиборних обіцянок він виконав 7, тоді як провалив поки що лише дві (детальніше про головні досягнення та провали Президента – за посиланням).

Таким чином, просте порівняння відповідальності Олега Березюка, Віктора Чумака та Петра Порошенка показує, що останні двоє у відсотковому співвідношенні виконали приблизно однакову частину своїх обіцянок, тоді як лідером за цим показником є глава фракції «Самопоміч». У той же час, у кількісному плані перевага однозначно на стороні Президента.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: