Як довго і чому голодували українські політики?

Читать на русском

Сьогодні депутат «Самопомочі» Олег Березюк оголосив голодування з вимогою вирішити проблему «сміттєвої блокади» Львова: «Слово і Діло» підготувало огляд найгучніших і рішучих відмов від вживання їжі в українському політикумі.

За останні шість років українські політики досить часто оголошували голодування і висували певні вимоги, однак виконані вони були всього двічі.

Так, в жовтні 2016 року екс-регіонал Володимир Медяник оголосив голодування з вимогою провести низку слідчих дій, зокрема перехресного допиту його і основних свідків у справі про посягання на територіальну цілісність України екс-глави фракції регіоналів Олександра Єфремова. Голодування тривало 19 днів і завершилася виконанням основних вимог Медяника: перехресний допит був проведений.

Однак найгучнішими, найтривалішими і масово підтримуваними в суспільстві були голодування нинішнього нардепа Надії Савченко, на той момент ув‘язненої російської тюрми.

В середині грудня 2014 року вона висунула вимогу визнати себе військовополоненою і протрималася без їжі 151 день, причому російські лікарі змушені були вдатися до ін'єкцій глюкози, але вимоги Савченко влада РФ так і не виконала.

Через п'ять днів після першого і найтривалішого голодування вона оголосила сухе голодування з вимогою випустити її з російської в'язниці: воно тривало 84 дні, і хоча її вимоги залишилися невиконаними, Савченко припинила її 10 березня 2016 року, почавши вживати воду.

Третя голодування Савченко тривало 13 днів (з 6 по 19 квітня 2016 року) і була успішним – в цей період розпочався процес її повернення в Україну.

Під час свого перебування у в'язниці за часів Януковича голодуванням двічі висловлювала протест екс-прем'єр Юлія Тимошенко: так, вона голодувала протягом 19 днів, протестуючи проти побиття під час перевезення з Харківської в'язниці в лікарню.

Ще одним голодуванням, яке закінчилося нічим, стала вимога до парламенту від тодішньої глави Центральної виборчої комісії Жанни Усенко-Чорної провести ротацію членів ЦВК.

Також в жовтні 2013 року, перед початком подій Майдану 15-денним голодуванням протестував проти свого ув'язнення одеський нардеп 7-го скликання, голова партії «Родіна» і відомий «русскомірець» Ігор Марков. Відсидівши чотири місяці у в'язниці за побиття своїми «охоронцями» представників ВО «Свобода», Марков був звільнений в кінці лютого 2014 року і поїхав в Росію, де періодично озвучує основні тези російської пропаганди від імені «комітету порятунку України».

В далекому 2011 році шляхом 7-денного голодування нинішній лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко вимагав повернути чорнобильцям та іншим пільговикам вкрадені «злочинною владою» гроші, але припинив його до виконання вимог.

Варто торкнутися і ювілейних, чисто символічних голодувань, так би мовити «розвантажувальних днів» депутатів Ігоря Мосійчука та Степана Хмари у День політв'язня в Україні з вимогами припинити «переслідування патріотів режимом Петра Порошенка», які тривали рівно один день.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: